EUROSTAT – ΕΛΛΑΔΑ: “Ματωμένο” πλεόνασμα 4,4% το 2018 – Έκρηξη χρέους στα 334,5 δισ.

Στο 4,4% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 σε όρους Eurostat.   Ο στόχος του Προϋπολογισμού ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ.

Σε απόλυτους αριθμούς, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 8,149 δισ. ευρώ.

Τα σημερινά στοιχεία πιστοποιούν ότι για 4η χρονιά υπάρχει υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχουν ενός υπερπλεονάσματος που ξεπερνά ακόμα και τις προσδοκίες της κυβέρνησης.  Επιβεβαιώνεται έτσι η υπερβολική “αφαίμαξη” της αγοράς και των πολιτών από τα “χαράτσια” και από τις συνεχείς περικοπές δαπανών.

Μεγάλη αύξηση του  χρέους

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το χρέος της Ελλάδας το 2018, αυξήθηκε στο 181,1% έναντι 176,2% το 2017,   φτάνοντας στα 334,57 δισ. ευρώ, από 317,4 δισ. το 2017.

 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2018 σε όρους Eurostat (ESA 2010), εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ (1,1% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος). Αναφέρεται και “διόρθωση” 0,1% στο πλεόνασμα του 2017 που οφείλεται ” κυρίως σε επικαιροποιημένα στοιχεία και σε μεθοδολογικές αλλαγές στην ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών”.

Το ακριβές ύψος της υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αναμένεται να εκτιμηθεί στη συνέχεια της ημέρας από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η Στατιστική Αρχή υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA) και ο τρόπος υπολογισμού είναι διαφορετικός από εκείνον που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Όπως διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ, «κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό,τι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ). Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής περιλαμβάνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή Ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια».