ΕUROGROUP – ΣΟΦΙΑ: Εποπτεία στην Ελλάδα μετά τον Αύγουστο- Με “υπογραφή” της Ελλάδας οι μεταρρυθμίσεις

Σκληρό πρέσινγκ θα έχει η Ελλάδα από τους δανειστές στην μετα μνημόνιο εποχή. Στο Eurogroup της Σόφιας όλοι οι υπουργοί και τα στελέχη της Κομισιόν στις δηλώσεις τους προσερχόμενοι στη συνεδρίαση έκαναν λόγο για εποπτεία μετά το πρόγραμμα και την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα αρκετοί ήταν αυτοί που τόνιζαν ότι οι επισκέψεις των θεσμών στη χώρα μας θα είναι συχνότερες.

Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα εποπτείας στην Ελλάδα

Στην ανάγκη να υπάρξει ένα κατάλληλο πρόγραμμα παρακολούθησης για την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια.

Όπως είπε αυτό είναι απαραίτητο «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εκτελούνται (on track)».

«Παλεύω εδώ και χρόνια για την Ελλάδα γιατί ήταν σημαντικό για τον ελληνικό λαό και την αξιοπιστία της Ευρωζώνης.
Θα είμαι πολύ χαρούμενος τη μέρα που θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα.
Θα είναι η απόδειξη για την ΕΕ ως σύνολο ότι η κρίση είναι πλέον πίσω μας» ανέφερε ο Moscovici.
Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό για το ελληνικό ζήτημα, γιατί θα προετοιμάσει το έδαφος για τις συνολικές αποφάσεις που «ιδανικά» θα πρέπει να ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Ο Moscovici αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές παραμέτρους για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Πρώτον, στην προετοιμασία της ολοκλήρωσης της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.
«Υπάρχει πολύ καλή πρόοδος, αλλά μένει ακόμα κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα στον δημοσιονομικό τομέα είναι πολύ θετικά ειδικά όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει επανέλθει.
Δεύτερον, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για το «σχεδιασμό» της μεταμνημονιακής εποπτείας, ο οποίος, όπως τόνισε,  θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται.
«Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης με πλήρη πρόσβαση στις αγορές και με πλήρη δικαιώματα», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.
Το τρίτο σημείο συζήτησης είναι η στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, που θα παρουσιάσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Εurogroup.
Η στρατηγική για την ανάπτυξη πρέπει να έχει την πλήρη ιδιοκτησία της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε.

Σεντένο: «Κλειδί» για το μέλλον το σχέδιο ανάπτυξης και οι μεταρρυθμίσεις 

O πρόεδρος του Eurogroup, M. Centeno υποστήριξε ότι η Ελλάδα και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του άτυπου Eurogroup.
Όπως είπε ο Centeno, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει το μοντέλο ανάπτυξης που θέλει η Ελλάδα να εφαρμόσει μετά το τέλος του προγράμματος, που αποτελεί κλειδί για το μέλλον όπως επίσης και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να φέρουν την υπογραφή της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την πλευρά των δημοσιονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας. Επεσήμανε, ειδικότερα, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,2% το 2017, το οποίο, όπως είπε, είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου.
Τέλος, πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

Σολτς:Είμαι πιο αισιόδοξος για την Ελλάδα

Πιο αισιόδοξος για την Ελλάδα σε σχέση με λίγα χρόνια πριν δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή του διαδόχου του Wolfang Schaeuble σε συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο Scholz κινείται στη γραμμή του προκατόχου του και εκφράζει αντιρρήσεις για τη γαλλική πρόταση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ντομπρόβσκις (Κομισιόν): Θέλουμε λύσεις για το τέλος του προγράμματος και για ελληνικό χρέος τους επόμενους 2 μήνες 

Την ανάγκη να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το τέλος του προγράμματος της Ελλάδας επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis προσερχόμενος στις εργασίες του άτυπου Eurogroup στη Σόφια.
«Πάμε για αποφάσεις τον Ιούνιο και δεν έχουμε καιρό να χάσουμε.
Μέσα στους επόμενους 2 μήνες, πρέπει να έχουμε λύσεις για τα θέματα του τέλους του προγράμματος και για χρέος» υποστήριξε ο Dombrovskis.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας,Bruno Le Maire, ο οποίος υποστήριξε ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί με ξεκάθαρο, κατανοητό και αξιόπιστο τρόπο.

Ρέγκλινγκ: Στενή επιτήρηση στην Ελλάδα μετά τον Αύγουστο – 3-4 φορές το χρόνο ο έλεγχος – Μεταρρυθμίσεις για καθαρή έξοδο

Τσακαλώτος στους FT: Επιτήρηση ανά τρίμηνο μετά το μνημόνιο – Εχουμε δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο

SHARE