Eurogroup: Μαραθώνια προσπάθεια για λύση – Σόιμπλε: Μετά το 2018 οι αποφάσεις για το χρέος!

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του EuroWorking Grouπ για την Ελλάδα. Η νύχτα αναμένεται μακρά στο Eurogroup σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, τόνισε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αποφασιστεί μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ο Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, ωστόσο αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, δεδομένων των τεράστιων διαφωνιών Βερολίνου – ΔΝΤ.

Όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις Σόιμπλε, το καλύτερο αποτέλεσμα στο οποίο μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα είναι μια δέσμευση ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το 2018.

Το ζητούμενο είναι αν αυτή η δέσμευση θα είναι αρκετή για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος

Έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με τα σενάρια για το ελληνικό χρέος που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ φέρνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Bloomberg.

Με βάση το πρώτο σενάριο, θα χρειαστεί ελάχιστη ή και καθόλου παρέμβαση στο ελληνικό χρέος, ενώ λαμβάνοντας υπόψη το δεύτερο σενάριο, η αναγκαία αναδιάρθρωση θα είναι «γενναία».

Ειδικότερα:

Στο πρώτο σενάριο: Η Ελλάδα θα εμφανίσει τα επόμενα χρόνια, ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,3% και το μέσο πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ. Έτσι, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα κατέλθει του 60% του ΑΕΠ το 2060.
Στο δεύτερο σενάριο: Το ελληνικό χρέος θα αγγίξει το 226% του ΑΕΠ το 2060, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ.
Στο τρίτο σενάριο: Η Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε μία «μέση λύση» για το ελληνικό χρέος.

11:05

Εγκλωβισμένη στην κόντρα ΔΝΤ – Βερολίνου παραμένει η ελληνική κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο να δίνει μάχη στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθεί η πολυπόθητη λύση για το χρέος, οι προσοκίες ωστόσο για το σημερινό αποτέλεσμα του Eurogroup είναι περιορισμένες, στη σκιά της άρνησης του Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Το ζήτημα της βιωσιμότητας θα τεθεί σήμερα και επίσημα . Σε συνέχεια της νομοθέτησης των σημαντικότερων προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, προσδοκία όλων των πλευρών, πλέον, είναι να επιτευχθεί σήμερα μία συνολική, πολιτική συμφωνία, ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.
Ειδικότερα, η εν λόγω συμφωνία θα πρέπει να αποτελείται: πρώτον, από την επικύρωση του προσχεδίου της έκθεσης των θεσμών για τα ψηφισθέντα μέτρα, δεύτερον, από τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018 και τρίτον, από τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης για τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής του.

Σημειώνεται ότι πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, θα προηγηθεί μια έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Εκεί, θα κατατεθεί προς επικύρωση η έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και θα γίνει μια τελική προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το χρέος.
Την ελπίδα να επιτευχθεί σήμερα μια συνολική συμφωνία εξέφρασε, χθες, και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, καλώντας του εταίρους της Ελλάδας να «αναλάβουν τις ευθύνες» τους.

«Θεωρώ ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, ενώ επισήμανε ότι αν δε γίνει σήμερα, θα γίνει «εντός των επόμενων εβδομάδων».

Αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, άφηνε επίσης να εννοηθεί πως παρ’ όλο που παραμένει στόχος η επίτευξη συμφωνίας σήμερα, δεν αποκλείεται να «κλείσει» οριστικά σ’ ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς υπάρχει ακόμα, χρονικά η δυνατότητα κάποιας μικρής καθυστέρησης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται μακρά, γεγονός που δείχνει μεν ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της επίτευξης μιας συμφωνίας, ωστόσο, η απόσταση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ δεν έχει εκμηδενιστεί. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν επαφές σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο δεν επιτεύχθηκε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος και επομένως όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή.

Βόμβα Σόιμπλε: Δεν θα δεχθούμε τώρα μείωση του ελληνικού χρέους

Η τοποθέτηση εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στην εφημερίδα Bild προσγείωσε απότομα την ελληνική κυβέρνηση που είχε καλλιεργήσει προσδοκίες για υλοποίηση μέτρων μείωσης του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η γερμανική κυβέρνηση σκέφτονται αυτό που ζητεί το ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και περίοδο χάριτος, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας απάντησε στη Bild: «Δεν συζητάμε ούτε αυτά (σσ. περίοδος χάριτος,επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και σταθεροποίηση των επιτοκίων) ούτε κανένα άλλο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι το Βερολίνο παραμένει σταθερό στην άποψή του πως μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 τότε και μόνο -αν αυτό κριθεί απαραίτητο, όπως έλεγε η συμφωνία του Μαΐου του 2016 στο Eurogroup- θα εξεταστεί εάν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.