Eurogroup: Υπάρχει πρόοδος, χρειάζεται δουλειά – Πρώτα η συμφωνία, μετά τα λεφτά

 αρχείο λήψης (3)
UPDATED:
Με μια λιτή ανακοίνωση το Eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο που έχει γίνει καλωσορίζοντας την πρόθεση της Αθήνας να επιταχύνει με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Δίνει έμφαση στην αναδιοργάνωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και ζήτησε περισσότερη δουλειά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαρκών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και στους θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα.

Σημειώνουμε πως η αναδιοργάνωση και η εξομάλυνση των διαδικασιών εργασίας έκανε δυνατή μια επιτάχυνση και συνέβαλε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Την ίδια ώρα, αναγνωρίσαμε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να καλυφθούν τα κενά στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.
Ως εκ τούτου καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τις εργασίας τους με τους θεσμούς, με στόχο την επίτευξη μιας επιτυχούς και έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
To Εurogroup επανέλαβε ότι η ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει ένα έγκυρο πλαίσιο για τις συζητήσεις.
Μόλις οι θεσμοί φτάσουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για τις πιθανές εκταμιεύσεις των πόρων που απομένουν από την τρέχουσα συμφωνία».
Ντάισελμπλουμ: Θα περιμένουμε μέχρι οι θεσμοί να μας πουν ότι έχουμε φτάσει σε ένα επιτυχές τέλος

«Ήταν ένα τακτικό Eurogroup. Εκτός από την Ελλάδα καλύψαμε και μια σειρά από άλλα θέματα που μας απασχολούσαν» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Σήμερα οι θεσμοί μας ενημέρωσαν για τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει, ότι υπάρχει μια πρόοδος σε σχέση με την τελευταία συνεδρίασή μας αλλά χρειάζεται κι άλλος χρόνος για να καλύψουμε όλα τα θέματα» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Θα υπάρξει μια λεπτομερής καταγραφή όλων των αλλαγών που πρέπει να γίνουν.Θα περιμένουμε μέχρι οι θεσμοί να μας πουν ότι έχουμε φτάσει σε ένα επιτυχές τέλος. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι το πλαίσιο, όπου θα λάβουμε τις αποφάσεις».

Μοσκοβισί: Επιτέλους…

«Επιτέλους, υπάρχουν σημεία που έχουν παρουσιαστεί με σαφήνεια και αυτό είναι καλοδεχούμενο» υπογράμμισε σχεδόν με… ανακούφιση ο Επίτροπος της Κομισιόν για νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί. «Υπάρχουν όμως και σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν περισσότερο» πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί και σημείωσε ότι «σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση στη Ρίγα, ασφαλώς υπάρχει νέο κλίμα και έχει σημειωθεί πρόοδος».

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Εντός των επόμενων ημερών αναμένει συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο υπουργός Oικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, όπως δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ακόμη εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι θα έχει μία καλή σύσκεψη με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη και εκτίμησε ότι θα υπάρξει ανακοίνωση που θα αποτυπώσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, κάτι το οποίο θα ανοίξει το δρόμο προς την τελική συμφωνία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι έχει βρεθεί «κοινό έδαφος» μεταξύ Ελλάδας και θεσμών και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των επόμενων ημερών. Ερωτηθείς τι αναμένει από την ΕΚΤ, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει τη δουλειά της, “όπως κι εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Όλοι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους στην ευρωζώνη”.

Ντάισελμπλουμ: Ανεξάρτητη η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν θα της πει το Eurogroup τι να αποφασίσει σχετικά με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία, ενώ αναμένεται να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα, τόνισε ότι πολιτική απόφαση των Ελλήνων.

«Δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα. Το Eurogroup δε θα πει στην ΕΚΤ τι να κάνει. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική βούληση για την συμφωνία», ανέφερε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα  του να υπάρξει συμφωνία πριν τα τέλη Ιουνίου.

Τετ α τετ Βαρουφάκη – Σόιμπλε

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατ΄ιδίαν συνάντηση του υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πολλά θα κριθούν από το κρίσιμο τετ α τετ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, καθώς μπορεί το συμβούλιο να αποτελείται από 19 υπ. Οικονομικών, ωστόσο η γνώμη του Σόιμπλε έχει ιδιαίτερη βαρύτητα όπως είναι γνωστό…

Σουλτς: Ο Τσίπρας θα αποφασίσει για το δημοψήφισμα

Την ανάγκη να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις η Ελλάδα, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα, υπογράμμισε προσερχόμενος στο Eurogroup ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, σημείωσε ότι ένα ελληνικό δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ είναι πιθανό, όμως εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να το αποφασίσει, «δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό».

Πρόσθεσε δε, ότι «αν θέλουν εάν δημοψήφισμα, θα έπρεπε να το διενεργήσουν. Θα μπορούσε να είναι ένα σωστό μέτρο.

SHARE