EUROGROUP: Επικυρώθηκε χωρίς αλλαγές το κυπριακό μνημόνιο – Μέσα Μαΐου η πρώτη δόση

eurogroup

Σε πολιτική επικύρωση του πακέτου διάσωσης της Κύπρου, ύψους 10 δισ. ευρώ, προχώρησαν οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη σημερινή συνεδρίασή τους στο Δουβλίνο.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο, ότι οι συνομιλίες με την Κύπρο πάνε πολύ καλά και ότι πρέπει να βρεθούν τα απαραίτητα εργαλεία για την εκταμίευση του ποσού.

Η έγκριση του κυπριακού δανείου θα λάβει την αναγκαία έγκριση και τον ESM έως τις 24/4. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης προγραμματίζεται, ως εκ τούτου, για τα μέσα Μαΐου και υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ.

Ακόμη, το κείμενο της απόφασης του Eurogroup «σημειώνει με ικανοποίηση ότι οι κυπριακές αρχές εφάρμοσαν αποφασιστικά μέτρα εκκαθάρισης, αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να αντιμετωπιστεί η εύθραυστη και μοναδική κατάσταση του χρηματοοικονομικού τομέα» στην Κύπρο.

Χαιρετίζει τη συμφωνία ο Όλι Ρεν

Την πολιτική συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου χαιρέτισε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ερωτηθείς, πάντως, για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, παραδέχθηκε πως δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια το βάθος της ύφεσης στη χώρα.

Ικανοποίηση εκφράζει το Υπ. Οικονομικών της Κύπρου

Σημαντική εξέλιξη για τη Λευκωσία χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου την απόφαση του Eurogroup να επικυρώσει πολιτικά το κυπριακό πακέτο διάσωσης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, η πολιτική επικύρωση του προγράμματος, χωρίς καμιά διαφοροποίηση ή πρόσθετη απαίτηση, στέλνει ένα ισχυρό σταθεροποιητικό μήνυμα, αλλά και ένα μήνυμα αναγνώρισης για τις προσπάθειες της Κύπρου και των συμπολιτών μας.
Και τονίζει επίσης: Προσβλέπουμε στην επικύρωση από τα κράτη μέλη, ώστε να ακολουθήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, η εκπεφρασμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τεχνική και οικονομική στήριξη, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει, μας αφήνει ικανοποιημένους.

“Πράσινο φως” στην επιμήκυνση δανείων για Ιρλανδία – Πορτογαλία

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης διάκεινται ευνοϊκά στην παράταση κατά επτά χρόνια της προθεσμίας αποπληρωμής των δανείων τα οποία έχουν χορηγηθεί στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Οι υπουργοί του Eurogroup τάχθηκαν υπέρ του να ληφθεί μια οριστική και θετική απόφαση» για την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων, είπε ο Ντάισελμπλουμ σε διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup στο Δουβλίνο.

Ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν χαιρέτισε την απόφαση του συμβουλίου, την οποία χαρακτήρισε ένα «πολύ σημαντικό βήμα» προς την πλήρη επάνοδο των δύο αυτών χωρών στην πλήρη χρηματοδότησή τους από τις αγορές.

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα

Το eurogroup ενημερώθηκε για την πορεία των διαθρωτικών αλλαγών μετά και την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα είπε ο κ. Νταίσελμπλουμ αναφερόμενος στην Ελλάδα.

Σημείωσε ότι «οι συζητήσεις είναι παραγωγικές και έχουν προχωρήσει καλά για μια σειρά από μέτρα». Το eurogroup ενθαρρύνει την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα το BankWars μετέδιδε:

Το Μνημόνιο της Κύπρου και η χορήγηση περισσότερου χρόνου στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους θα είναι τα βασικά θέματα του διήμερου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Δουβλίνο που αρχίζει σήμερα.

Ο τρόπος εμπλοκής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) στις εξυγιάνσεις τραπεζών, θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για το βαθμό συμμετοχής των καταθετών στις διασώσεις τραπεζών, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.

Τα επόμενα βήματα της τραπεζικής ενοποίησης, μετά την απόφαση για τη σύσταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, θα εξεταστούν αλλά δεν αναμένονται αποφάσεις.

Η πρόταση για τη σύσταση ευρωπαϊκής αρχής εξυγίανσης και εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών, προβλέπει ότι όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες καταρτίζουν σχέδια που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση επιδείνωσης της χρηματοοικονομικής τους κατάστασης, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά τους.

Τα βασικά εργαλεία εξυγίανσης είναι η πώληση μέρους ή του συνόλου της υπό πτώχευση τράπεζας σε άλλη τράπεζα και προσδιορισμός των υγιών περιουσιακών στοιχείων. Η διάσωση θα ξεκινάει με ίδια μέσα, με την τράπεζα να προβαίνει σε ανακεφαλαιοποίηση με διαγραφή ή αποδυνάμωση των μετόχων, ενώ οι απαιτήσεις των πιστωτών θα μειώνονται ή θα μετατρέπονται σε μετοχές. Εάν τα μέσα αυτά δεν επαρκούν, τότε θα εμπλέκονται και οι ανασφάλιστοι καταθέτες, δηλαδή άνω των 100.000 ευρώ.

 

SHARE