Eurogroup: Όχι μερική εκταμίευση της δόσης – Εχθρικό κλίμα απέναντι στον Γ. Βαρουφάκη

Embedded image permalink

Ένταση επικράτησε στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας για την Ελλάδα, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να απορρίπτει το αίτημα της Αθήνας για μερική εκταμίευση της δόσης και κατά συνέπεια μικρότερη λίστα μεταρρυθμίσεων. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τόνισαν ότι η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί σκληρά, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται και μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg το κλίμα ήταν εχθρικό απέναντι στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με τους εταίρους να δηλώνουν απογοητευμένοι.

Το επόμενο ραντεβού της ευρωζώνης θα είναι στις 11 Μαΐου στις Βρυξέλλες, όπως υπενθύμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, διαψεύδοντας τις φήμες περί ενδεχόμενης συνεδρίασης του Eurogroup πριν από τη ημερομηνία αυτή.

Ντάισελμπλουμ: Χάθηκε πολύτιμος χρόνος

Αυστηρό μήνυμα έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogrou στη Ρίγα της Λετονίας. 

«Ένας αναλυτικός κατάλογος μεταρρυθμίσεων απαιτείται για την έκβαση των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.  «Ξεμένουμε από χρόνο.
Έχει χαθεί πολύς χρόνος το τελευταίο τρίμηνο», προειδοποίησε.

«Κατανοώ ότι υπάρχουν θετικά βήματα. Αλλά υπάρχουν διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν», ανέφερε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
«Πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σε όλη την Ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Dijsselbloem.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να ενισχύσει τις αντοχές της έναντι ενδεχόμενων σοκ, αναφορά η οποία προκαλεί εντύπωση.

Εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι από τη στιγμή που θα κλείσουν οι έν εξελίξει διαβουλεύσεις, θα αρχίσουν οι συνεννοήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Ιούνιο, όποτε λήγει η τετράμηνη παράταση που δόθηκε τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα.

Μοσκοβισί: Αργός ρυθμός στις συζητήσεις

Οι συζητήσεις με την Ελλάδα παρουσιάζουν κάποια πρόοδo, αλλά ακόμη προχωρούν με αργό ρυθμό, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, πριν από την έναρξη του συμβουλίου Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

«Η θέση μου σήμερα είναι ότι τα πράγματα κινούνται. Οι συζητήσεις γίνονται με συνέπεια. Τα δεδομένα είναι στο τραπέζι. Αλλά οι συζητήσεις κινούνται αργά. Πρέπει να τις επιταχύνουμε. Ο χρόνος τελειώνει, ο χρόνος έχει σημασία», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Eurogroup-GreeceΌπως μετέδιδε νωρίτερα bankwars.gr, επιδίωξη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη είναι να σημειωθεί πρόοδος σήμερα προκειμένου να υπάρξει μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε χθες από την Καγκελάριο της Γερμανίας να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Απριλίου, όπως προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της.
Κοινοτικές πηγές θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να «μετριάσει τις απαιτήσεις της» και να «ελαττώσει τις κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει, ενώ ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης δεν δείχνουν πνεύμα ευελιξίας και ελαστικότητας, κυρίως σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και την ελευθέρωση των αγορών, τόσο των αγαθών όσο και της εργασίας.

Όπως ανέφερε ανώτατος παράγοντας της ευρωζώνης, οι «18» θα προσπαθήσουν στη Ρίγα να έλθουν σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά για τη δημιουργία ενός είδους «οδικού χάρτη» βάσει του οποίου θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα ούτως ώστε ως το ερχόμενο Eurogroup, της 11ης Μαΐου, να έχει συμφωνηθεί μια «κρίσιμη μάζα» μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την εκταμίευση των δανείων που η Αθήνα έχει λαμβάνειν.

SHARE