Eurobank – Φ. Καραβίας: Επενδύσεις, ομαλοποίηση στις τράπεζες και καινοτομία το μεγάλο στοίχημα της νέας εποχής

Η ανάδειξη κυβέρνησης ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και το ότι φαίνεται πως ο εκλογικός κύκλος εξομαλύνεται, αφήνουν ανοιχτό πεδίο για την εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγήσουν σε ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Ωστόσο η ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών δεν σημαίνει ότι δεν θα συναντήσουμε προκλήσεις. Δύο βασικές προκλήσεις που συνδέονται και με το τραπεζικό σύστημα, είναι η ανάγκη σημαντικής αύξησης των επενδύσεων και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα παραπάνω ανέφερε στη γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, λέγοντας ότι η Eurobank θα μπορέσει να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση της ανάκαμψης της οικονομίας στον επιδιωκώμενο ρυθμό 3%-3,5%.

Η τράπεζα στα τέλη του 2019 θα έχει μειώσει τον δείκτη NPE στο 16% και σε μονοψήφιο νούμερο προς το τέλος του 2021. Η επίτευξη των στόχων αυτών θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της τράπεζας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, τόσο σε δείκτη NPE όσο και σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων στην περιοχή του 10%.

Έχουμε καθαρό όραμα για την τράπεζα και συγκεκριμένο οδικό χάρτη για να πετύχουμε την αποκατάσταση όλων των δεικτών της στα αντίστοιχα επίπεδα ευρωπαϊκών τραπεζών, ανέφερε ο Φωκίων Καραβίας.

Όπως είπε, στόχος είναι η τράπεζα να είναι η πρώτη επιλογή όλων των καινοτόμων εξωστρεφών επιχειρήσεων, κάθε μεγέθους. Ειδική στρατηγική προτεραιότητα της τράπεζας είναι ο τομέας του τουρισμού, ενώ θα επεκταθεί περαιτέρω και στη ναυτιλία.

Σύμφωνα με τον Φ. Καραβία, φιλοδοξία επίσης είναι η Eurobank να καταστεί η πιο ώριμη ψηφιακά τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη. Αναφερόμενος στη μείωση των κόκκινων δανείων, ο Φ. Καραβίας έκανε ειδική αναφορά σε όσους παραμένουν συστηματικά στρατηγικοί κακοπληρωτές, λέγοντας ότι η τράπεζα θα εξαντλήσει έναντι αυτών όλα τα μέσα που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο.

“Μιλώντας για κόκκινα δάνεια, έχει υποβαθμιστεί το γεγονός ότι μέσα στην πρωτοφανή σε διάρκεια και ένταση κρίση, περισσότεροι από τους μισούς μας πελάτες ήταν απόλυτα συνεπείς στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. οι πελάτες αυτοί θα έχουν προτεραιότητα στις νέες χρηματοδοτήσεις και δεσμευόμαστε ότι θα το στηρίξουμε με τους πλέον ανταγωνιστικούς όρους”, είπε ο Φ. Καραβίας.

Αναφερόμενος στο πλάνο μετασχηματισμού της Eurobank, είπε ότι η τράπεζα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τα δύο από τα τέσσερα στάδια του μετασχηματισμού της, και βρίσκεται στην υλοποίηση των δύο άλλων.

Ειδικότερα:

α/ με τη συγχώνευση με τη Grivalia η Eurobank ενισχύθηκε κατά 940 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τη συνολική κεφαλαιακή της επάρκεια στο 18,2%, σημαντικά υψηλότερα του υπόλοιπου τραπεζικού κλάδου

β/ανακοινώθηκε στρατηγική συμφωνία με την Pimco για την τιτλοποίηση στεγαστικού χαρτοφυλακίου NPEs ύψους 2 δισ. ευρώ

γ/ η τράπεζα έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Pimco για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων 7,5 δισ. ευρώ, καθώς και για την πώληση της πλειοψηφίας της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS. Οι δύο αυτές συναλλαγές αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, και να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2019.

Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, είναι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η οικονομία, ανέφερε ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζαννιάς.

“Η χώρα αντιμετώπισε τα δίδυμα ελλείμματα, το δημοσιονομικό και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ωστόσο πρέπει να αντιμετωπίσουμε δύο νέα ελλείμματα που αποτελούν προϊόν της κρίσης: το έλλειμμα επενδύσεων και το έλλειμμα χρηματοδότησης της οικονομίας”, είπε ο Γ. Ζαννιάς.

Πρόσθεσε ότι οι κυβερνώντες πρέπει να αποκαταστήσουν πλήρως την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουν ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις, ιδίως τις ξένες οι οποίες μπορούν να καλύψουν το αποταμιευτικό κενό της χώρας, και να εφαρμόσουν μία οικονομική πολιτική που θα ενισχύει την αποταμίευση, τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια.

Ο Γ. Ζαννιάς τόνισε ότι η ανάπτυξη χωρίς χρηματοδότηση από τις τράπεζες δεν μπορεί να πάει μακριά, και ανέφερε ότι η χώρα μετά από μία σωρευτική απώλεια 26,4% του ΑΕΠ, έχει μπει σε μονοπάτι ήπιας ανάκαμψης, αλλά βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.