Έργα και ημέρες του …αριστερού Μαδούρο – Ένα κουτί βρεφικό γάλα στοιχίζει 4 μισθούς!

Ενώ ο Νικολάς Μαδούρο  εξακολουθεί να μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα, χιλιάδες παιδιά στη χώρα του βρίσκονται αντιμέτωπα με τη λιμοκτονία και τον θάνατο, στερούμενα βασικά είδη για την επιβίωση, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Συγκλονιστικές εικόνες που δημοσιεύει το Γαλλικό Πρακτορείο δείχνουν αποστεωμένα μικρά παιδιά να νοσηλεύονται στα χτυπημένα από την κρίση νοσοκομεία της Βενεζουέλας. Στην πλειοψηφία τους έχουν μεταφερθεί εκεί από τους απεγνωσμένους γονείς τους, με την ελπίδα ότι θα μπορεί να τους δοθεί ένα πιάτο φαΐ.

Οκτώ στα δέκα παιδιά στη Βενεζουέλα κινδυνεύουν από υποσιτισμό λόγω του ανεξέλεγκτου «τέρατος» του υπερπληθωρισμού που έχει ως αποτέλεσμα ένα κουτί βρεφικό γάλα σε σκόνη να πωλείται σήμερα έναντι 70.000 μπολιβάρ.  Πρόκειται για ποσό τετραπλάσιο του κατώτατου μηνιαίου μισθού στη χώρα του Μαδούρο, το οποίο ισοδυναμεί περίπου με 1/3 του ευρώ.

venezuela-children-1

 

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κατασκευάσουν μια ανθρωπιστική κρίση ώστε να δικαιολογήσουν μια στρατιωτική παρέμβαση. Τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια εντάσσονται στο πλαίσιο αυτής της κωμωδίας. Γι’ αυτό με αξιοπρέπεια τους λέμε ότι δεν θέλουμε τα ψίχουλά τους, τα αποφάγια τους», είπε χθές ο Μαδούρο σε συνέντευξή του στο BBC.

Στην παιδιατρική κλινική Λος Σαμάνες, στην πόλη Μαρακάι, περίπου 100 χλμ μακριά από το Καράκας, η Γεμιλέι Ολιβάρ κρατά στα χέρια της το μόλις δύο μηνών κοριτσάκι της. Κανονικά, η μικρή Ροσμιλάι θα έπρεπε να ζυγίζει περίπου πέντε κιλά, ωστόσο το βάρος της δεν ξεπερνά τα δυόμισι. Λόγω της φτώχειας της οικογένειάς του και του υποσιτισμού, το μωράκι ζυγίζει 200 γραμμάρια λιγότερο απ΄ ό,τι ζύγιζε όταν γεννήθηκε. Το βρέφος είναι τόσο αποστεωμένο, που είναι δύσκολο ακόμη και να του χορηγηθεί θρεπτικός ορός ενδοφλεβίως.

venezuela-children-2

«Δεν μπορούσαν να βρουν φλέβα» εξηγεί η απεγνωσμένη μητέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο, περιγράφοντας πώς περπάτησε 20 χλμ από το χωριό της για να φέρει το μωρό της στο νοσοκομείο, αφήνοντας πέντε ακόμα πεινασμένα παιδιά στο σπίτι.

Ο Δρ. Ελντέρ, παιδίατρος στη συγκεκριμένη κλινική, δηλώνει ότι, στα 32 χρόνια της εμπειρίας του, δεν είχε δει ποτέ άλλοτε παιδιά να φτάνουν στο νοσοκομείο σε τόσο άθλια κατάσταση. «Μοιάζουν με μικρούς σκελετούς καλυμμένους με δέρμα. Το θέαμα είναι σοκαριστικό», είπε ο γιατρός στο AFP.

O Σάμιουελ, που σήμερα είναι 15 μηνών, ζυγίζει το ίδιο με ένα νεογέννητο. Η μητέρα του Γκλέινι Χερνάντεζ κλαίει κοιτάζοντας το αποστεωμένο παιδί της ξαπλωμένο στο κρεβάτι του νοσοκομείο. Όταν εισήχθη στην κλινική βρισκόταν στο χείλος του θανάτου.

Η Ροσμιλάι και ο Σάμιουελ είναι δύο μόνο από τα εκατοντάδες παιδιά που φτάνουν κάθε μέρα στις κλινικές της χώρας σκελετωμένα και άρρωστα, κι από τα χιλιάδες που παραμένουν ανεμβολίαστα στη Βενεζουέλα, εκτεθειμένα σε κάθε είδους ασθένειες.

SHARE