Ερευνα: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του ευρώ-Που βρίσκεται η Ελλάδα

Η Γερμανία και η Ολλανδία είναι οι δύο χώρες της ευρωζώνης που έχουν αποκομίσει τα μεγαλύτερα οφέλη από την υιοθέτηση του ευρώ, ενώ σχεδόν όλα τα υπόλοιπα μέλη της νομισματικής ένωσης έχουν βγει ζημιωμένα, σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα μελέτη της γερμανικής δεξαμενής σκέψης Centre for European Politics.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μελέτης, μεταξύ 1999 και 2017 ο πλούτος του κάθε Γερμανού εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 23.000 ευρώ, σε σχέση με αυτό που θα ήταν εάν δεν είχε υιοθετηθεί το κοινό νόμισμα.  Αντιστοίχως, οι Δανοί εμφανίζονται κερδισμένοι κατά 21.000 ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο ο κάθε Γάλλος έχασε σωρευτικά σχεδόν 56.000 ευρώ σε σχέση με τα εισοδήματα που θα είχε εάν δεν είχε υιοθετήσει το κοινό νόμισμα, ενώ στην Ιταλία η κατά κεφαλήν απώλεια ξεπερνά τα 76.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία δεν συμπεριελήφθη στην έρευνα, εξαιτιάς της έλλειψης των κατάλληλων στοιχείων, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας.

Η ελληνική εξαίρεση

Η Ελλάδα ήταν εν μέρει εξαίρεση, σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, «τα πρώτα χρόνια μετά την καθιέρωση του ευρώ, η Ελλάδα είχε τεράστιο όφελος, αλλά από το 2011 υπέστη τεράστιες απώλειες».

Σε όλη αυτή την περίοδο, οι Έλληνες έγιναν ο καθένας κατά 190 ευρώ πλουσιότερος απ’ ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση.

Καθώς δεν μπορούσαν πλέον να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους προχωρώντας σε υποτίμηση του νομίσματός τους, οι χώρες που υπέστησαν απώλειες έπρεπε να εντείνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κατέληξαν οι συντάκτες, επικαλούμενοι την Ισπανία ως μία χώρα που βρίσκεται σε πορεία εξάλειψης του αναπτυξιακού της ελλείμματος το οποίο δημιουργήθηκε μετά την υιοθέτηση του ευρώ.

Στην Ελλάδα, «από το 2011, η ένταξη στην ευρωζώνη είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ευημερία. Οι απώλειες έφθασαν στο αποκορύφωμά τους το 2014. Έκτοτε μειώνονται σταθερά», ανέφεραν οι συντάκτες.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν, «οι μεταρρυθμίσεις υλοποιήθηκαν, αποδίδουν».

Η μελέτη είναι θεωρητική και βασίζεται σε σύνθετες συγκρίσεις με τις οικονομικές επιδόσεις χωρών εκτός ευρώ. Για την Ελλάδα η σύγκριση έγινε με τα Μπαρμπέιντος, την Νέα Ζηλανδία και το Ισραήλ.

Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ

SHARE