Επίδομα από 80 ευρώ το μήνα σε 500.000 νοικοκυριά για τη σύνταξη που “κόβεται” τον Ιανουάριο 2019 – Συμφωνία με δανειστές στα εργασιακά

 

Επίδομα στέγασης σε περίπου 1,2 εκατομμύρια άτομα, (περίπου 500.000 νοικοκυριά) στο πλαίσιο των αντιμέτρων του 2019 που θα περικοπούν οι συντάξεις, συμφωνείται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Τα ποσά της επιδότησης θα ξεκινούν από 70-80 ευρώ το μήνα, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου. Τετραμελής οικογένεια μπορεί να παίρνει 240 ευρώ το μήνα.

Το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο θα ανέβει στις 8.000-8.500 ευρώ και με βάση αυτό,  από 1η Ιανουαρίου 2019 θα καταβάλλεται επίδομα στέγασης για την κάλυψη μέρους είτε του ενοικίου, είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση ο δικαιούχος δεν θα πρέπει να έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.

Το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα θα φτάνει πέριξ των 25.000 ευρώ καθώς θα υπάρχουν προσαυξήσεις με βάση τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ανέφερε ότι όσον αφορά στις συλλογικές συμβάσεις, οι Θεσμοί αποδέχθηκαν την κυβερνητική πρόταση για το μηχανισμό υπολογισμού της αντιπροσωπευτικότητας, που προβλέπει ότι η απαίτηση για υπογραφή από το 50% + 1 των εργαζομένων του κλάδου, θα επιβεβαιώνεται μέσα από την ΕΡΓΑΝΗ, έτσι ώστε η σύμβαση να δεσμεύει και τις επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Αντιθέτως, φαίνεται ότι υπάρχουν “αγκαθάκια” στο θέμα της Διαιτησίας, που συζητιέται ακόμα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σύμφωνα με την υπουργό, δεν θα υπάρξει προσβολή του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής- όπως άλλωστε καλύπτεται από τη νομολογία του ΣτΕ- ωστόσο θα ενεργοποιηθεί το στάδιο της Μεσολάβησης, που αδρανοποιήθηκε μετά από το 2012.

 

SHARE