Eνταση, φωτιές και πετροπόλεμος στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά

Μια ψευδής είδηση σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο έφερε και πάλι στη δημοσιότητα την Ειδομένη και οδήγησε σε συγκρούσεις στα Διαβατά μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών και σε κατάληψη του σταθμού Λαρίσης.

Νέα ένταση και σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τι 3 το μεσημέρι. Οι συγκεντρωθέντες μάζεψαν τις σκηνές και τα πράγματα τους και κατευθύνθηκαν προς τις κλούβες των αστυνομικών, ζητώντας να τους αφήσουν να περάσουν για να κατευθυνθούν προς τα σύνορα.

Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα κι οι πρόσφυγες οπισθοχώρησαν αφού άναψαν φωτιά σε σκουπίδια που υπάρχουν στο χωράφι. Αυτή την ώρα προσπαθούν να διαφύγουν από άλλες οδούς, ωστόσο όλη η περιοχή βρίσκεται υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό.

 

Από χθες έξω από τη δομή στα Διαβατά έχουν κατασκηνώσει περίπου 500 πρόσφυγες, ανταποκρινόμενοι σε ένα διαδικτυακό, ψευδές κάλεσμα ότι θα μπορέσουν να μεταβούν στην Ειδομένη και έπειτα στα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ψεύτικο κάλεσμα οδήγησε σε αλλεπάλληλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να γίνει μία προσαγωγή, να συλληφθεί ένας 37χρονος Ιρακινός για αντίσταση και απόπειρα σωματική βλάβης και ένας αστυνομικός να τραυματισθεί.

 

Σύμφωνα με τον περιφερειακό συντονιστή Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκο Ράγκο, γίνεται προσπάθεια να ενημερωθεί ο κόσμος και να επιστρέψει στις δομές όπου φιλοξενείται.

«Ήδη, βρίσκονται σε ετοιμότητα λεωφορεία που έχουμε ναυλώσει για να επιστρέψουν πίσω στα ξενοδοχεία, τα διαμερίσματα και τις δομές όπου φιλοξενούνται», είπε ο κ. Ράγκος, ξεκαθαρίζοντας ότι υποκινήθηκαν από μηνύματα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. «Ανάμεσα τους υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας από άνδρες, που δεν ξέρω τι σκοπό έχει δημιουργώντας μια τέτοιου είδους ένταση», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι μέσα στη δομή φιλοξενίας λειτουργεί «info box», που ενημερώνει και καταγράφει τα άτομα που θέλουν να επιστρέψουν, ενώ το ίδιο γίνεται και από μεγάφωνα σε τέσσερις γλώσσες.

«Ενημερώνουμε διαρκώς ότι αυτό που συμβαίνει δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, προκειμένου να τους πείσουμε με διάλογο να φύγουν από το σημείο», κατέληξε ο κ. Ράγκος.

Το πρωί ομάδα περίπου 40 γυναικών, μαζί με μικρά παιδιά, επιχείρησε να μετακινηθεί. Σύμφωνα με τους ίδιους, ήθελαν να υποδεχτούν μέλη της οικογένειάς τους που ερχόντουσαν ωστόσο τα ΜΑΤ έστησαν μπλόκο και δεν τους άφησαν να περάσουν.

Ακολούθησε νέα ολιγόλεπτη ένταση μεταξύ των μεταναστών και της αστυνομίας, με τους πρώτους να εξαπολύουν επίθεση εναντίων των ανδρών των ΜΑΤ και τους δεύτερους να τους απωθούν. Λίγα λεπτά αργότερα και πάλι η ίδια ομάδα γυναικών προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και απωθήθηκε εκ νέου.

SHARE