ΕΛΠΕ: Αυτοί είναι οι “5” μνηστήρες για το 50,1%

 

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου συμμετοχής (από κοινού πώληση τουλάχιστον 50,1% από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.) στην εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια – ΕΛΠΕ.

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν εμπρόθεσμα τα ακόλουθα πέντε επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

1. Alrai Group Holdings Limited
2. Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Al Shaheen Group S.A. (σε κοινοπραξία)
3. Gupta Family Group Alliance
4. Glencore Energy UK LTD
5. Vitol Holding B.V.

Από τους ενδιαφερόμενους  γνωστά ονόματα είναι οι εταιρείες trading Glencore και Vitol.

Η Alrai έχει έδρα το Ιράκ, η Gupta Family Group Alliance  είναι βρετανική εταιρεία ιδιοκτησίας ινδικής καταγωγής επιχειρηματία από τη Ν. Αφρική και η κοινοπραξία της Carbon Asset Management (επενδυτικός βραχίονας της Al Shaheen) με την Alshaheen έχει έδρα το Κατάρ. 

—Η Vitol ιδρύθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας το 1966 και το 2017 είχε έσοδα πωλήσεων 181 δισ. δολαρίων. Είναι εταιρία ενέργειας και commodities. Καθημερινά εμπορεύεται 7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και άλλων προϊόντων για λογαριασμό κρατικών εταιριών διύλισης, βιομηχανικών, χημικών αλλά και αεροπορικών εταιριών. Μετρά 6.500 θαλάσσιες μεταφορές ετησίως, ενώ 250 δεξαμενόπλοιά της είναι στη διάθεσή της οποιαδήποτε στιγμή. Διαθέτει 40 γραφεία παγκοσμίως, με τις μεγαλύτερες λειτουργίες της να πραγματοποιούνται στη Γενεύη, στο Χιούστον, στο Λονδίνο και στη Σιγκαπούρη.

—Η Glencore είναι ελβετική εταιρία με πολυσχιδή δραστηριότητα στην ενέργεια, στα ορυκτά και στα μέταλλα. Ιδρύθηκε το 1974 και παράγει και εμπορεύεται περισσότερα από 90 commodities. Στα εμπορεύματα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κάρβουνο, το φυσικό αέριο, αγροτικά προϊόντα (βαμβάκι, ζάχαρη, ηλιέλαιο κ.λπ.) αλλά και η εμπορία πετρελαϊκών προϊόντων. Στα 6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου υπολογίζονται οι καθημερινές συναλλαγές της. Τα προσαρμοσμένα EBITDA του κολοσσού ήταν το 2017 στα 14,8 δισ. δολάρια, διαθέτει 150 assets και 146.000 εργαζόμενους και εργολάβους σε 50 χώρες παγκοσμίως.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

 

SHARE