Ελληνικό χρέος: Το Σάββατο αποφασίζουν στον Καναδά οι δανειστές μας

 

Στον Καναδά, στους G7, κρίνεται η τελική ρύθμιση για το ελληνικό χρέος.

Στόχος να δοθεί το ταχύτερο δυνατό μία συνολική πολιτική συμφωνία για το χρέος, το ΔΝΤ, τα ταμειακά διαθέσιμα και την επόμενη ημέρα μετά το Μνημόνιο,  στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Θα αποφασίσουν για την Ελλάδα οι υπουργοί  οικονομικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, ο ESM, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Οι διαφωνίες μεταξύ αυτών που θα αποφασίσουν για εμάς…χωρίς εμάς, συνεχίζουν να υπάρχουν. Η Κομισιόν θέλει “καθαρή έξοδο” με εποπτεία και πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, η ΕΚΤ, βλέποντας και τις εξελίξεις στην Ιταλία, επιμένει σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος μετά το 2030 και πιέζει τη Γερμανία για γενναία ελάφρυνση.

Μια κρύο, μια ζέστη από τη Γερμανία για το ελληνικό χρέος. «Oι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Αναμένουμε τις τελικές εκτιμήσεις και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας στο τέλος Ιουνίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.
«Στη βάση αυτών των δεδομένων θα ληφθούν και οι αποφάσεις για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» , είπε.

Εκεί που συμφωνούν ΔΝΤ και Ευρωζώνη, είναι πως δεν θα χρειαστεί «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά μόνο μια επιμήκυνση των ωριμάνσεων και των περιόδων χάριτος. Η ευρωζώνη θέλει επίσης η συμφωνία να περιλαμβάνει «ρήτρα» που θα την καθιστά άκυρη αν η Ελλάδα δεν επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% τουλάχιστον ως το 2022

Το ΔΝΤ συμμετείχε στις δύο πρώτες διασώσεις της Ελλάδας, αλλά έχει αρνηθεί να συμμετάσχει ως χρηματοδότης στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο ξεκίνησε το 2015. Το Ταμείο υποστηρίζει πως θα δεχθεί να χορηγήσει νέο δάνειο στην Ελλάδα μόνο αν η ευρωζώνη καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Πολλές χώρες της ευρωζώνης, ειδικά τα δημοσιονομικά «γεράκια» όπως η Γερμανία, θέλουν το ΔΝΤ να ενταχθεί στο τρίτο πρόγραμμα για να διασφαλίσουν ότι οι ιδιώτες επενδυτές είναι έτοιμοι να δανείσουν ξανά στην Αθήνα και ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει νέα δάνεια από την ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή ωστόσο, το Βερολίνο δεν αποδέχεται την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα διατηρήσει ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα μακροπρόθεσμα, ενδεχομένως να μην χρειαστεί μια τέτοια ελάφρυνση χρέους. Το ΔΝΤ εκτιμά από την πλευρά του πως δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες.

 

SHARE