Παραμονές “εξόδου” από τα μνημόνια οι αγορές δεν πιστεύουν την Ελλάδα- Κίνδυνοι στην ευρωζώνη από Ιταλία

Μπορεί η Ελλάδα στις 21 Αυγούστου  θεωρητικά να βγαίνει από τα μνημόνια, η έξοδος όμως στις αγορές μάλλον θα καθυστερήσει.
Η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ σε συνδυασμό με τους νέους κραδασμούς στις διεθνείς αγορές και ειδικά στην Ιταλία, έχουν οδηγήσει τα ελληνικά ομόλογα σε αποδόσεις που διαγράφουν τις όποιες ελπίδες για έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα.
Στην αρχή της εβδομάδας,  η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, μετά από το «άλμα» των προηγούμενων ημερών  διαμορφωνόταν στο 4,08%, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή είχε σκαρφαλώσει πάνω από το 4,10%.
Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποτυπώνει το επιφυλακτικό κλίμα που ακόμα κυριαρχεί στις αγορές απέναντι στην Ελλάδα, το πόσο βαρύτητα έχει για τους επενδυτές η θέση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, αλλά και το πόσο επηρεάζεται η χώρα μας από τις εξελίξεις στην Ιταλία και την ευρωπαϊκή Περιφέρεια.
Το γεγονός  ότι το κόστος δανεισμού του Δημοσίου επανήλθε πάνω από το επίπεδο του 4% προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, καθώς λίγες μέρες πριν από τη λήξη του τρίτου μνημονίου,  τα ελληνικά ομόλογα αποδεικνύουν ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε οποιαδήποτε αναταραχή, πόσο μάλλον αν συμβεί κάποιο απρόσμενο περιστατικό που θα επηρεάζει ευθέως την ελληνική οικονομία.
Αυτό που προκαλεί  εντύπωση είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται αντίστοιχα προβληματική με την Ιταλία παρά το γεγονός ότι οι χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια είναι πλήρως διασφαλισμένες και το προφίλ του χρέους της είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για τα επόμενα 20 χρόνια.
Η  Generalli Investments, εκτίμησε   πως η τελευταία  απόφαση του Eurogroup βελτιώνει σημαντικά τη δυναμική του ελληνικού χρέους την επόμενη δεκαετία αν και σημειώνει ότι μακροπρόθεσμα παραμένουν ρίσκα, όπως ανέδειξε και η έκθεση του ΔΝΤ.

H Generali εκτιμά πως τα ελληνικά ομόλογα πιθανότατα θα συνεχίσουν να εμφανίζουν μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα, καθώς αναμένονται νέες πιέσεις στους ιταλικούς τίτλους εν όψει της παρουσίασης του προϋπολογισμού της Ιταλίας στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τη στήριξή της στην αγορά των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης και θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων μέχρι τα τέλη του έτους.

Θετικό γεγονός κατά την  Generali, οι ευκαιρίες για αναβαθμίσεις αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους. Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε δυο φορές από την S&P και μια φορά από τη Moody’s και τη Fitch το α’ εξάμηνο του 2018, ενώ και οι τρεις οίκοι δίνουν θετικό outlook.

 

 

SHARE