ΕΛ.ΑΣ διχάζει ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Ομοσπονδία Αξιωματικών: Αποστρατεύτηκαν οι μη αρεστοί

Οι έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.  προκαλούν αντιδράσεις, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει θεσμικό πραξικόπημα, και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας να κάνει λόγο για «πογκρόμ αποστρατεύσεων» των μη αρεστών.

«Δύο μήνες πριν από τις προγραμματισμένες τακτικές κρίσεις, η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα πρωτοφανές θεσμικό πραξικόπημα επιβάλλοντας έκτακτες κρίσεις στην αστυνομία με εξόφθαλμες παρεμβάσεις της σημερινής πολιτικής ηγεσίας της. Είναι ο λόγος που οι κ. Γεροβασίλη και Παπακώστα αλληλοκαταγγέλλονται, προφανώς για το ποια θα έχει το πάνω χέρι στην αστυνομία» δήλωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στη ΝΔ.

Απάντηση Παπακώστα

«Η θεσμικότητα των κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία περιβάλλεται με Προεδρικό Διάταγμα» δήλωσε η Κατερίνα Παπακώστα απαντώντας στη ΝΔ. «Την Ασφάλεια της χώρας και των πολιτών την υποστηρίζει σήμερα υπεύθυνη Πολιτική ηγεσία, η οποία μάχεται καθημερινά με τις χρόνιες εκκρεμότητες, διαχρονικά, υπερτιμημένων πολιτικών προϊσταμένων της Προστασίας του Πολίτη».

Νωρίτερα, ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ., Μάξιμος Χαρακόπουλος, είχε δηλώσει ότι: “παρά τους λεονταρισμούς και τις απειλές της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Παπακώστα για παραίτηση, η προϊστάμενή της υπουργός κ. Γεροβασίλη και η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. υλοποίησαν την τελευταία πράξη των έκτακτων κρίσεων που εν κρυπτώ είχαν δρομολογήσει.”-

Αστυνομικοί: Η Γεροβασίλη να αντιληφθεί το μέγεθος των ευθυνών της 

Ανακοίνωση για τις έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, καταγέλλοντας αναξιοκρατικές διαδικασίες την απομάκρυνση των «μη αρεστών».

Η ομοσπονδία προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη και καλεί την υπουργό Όλγα Γεροβασίλη «να αντιληφθεί το μέγεθος των ευθυνών της μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, λόγω του αναβρασμού και της αδικίας που νιώθει το σώμα των Αξιωματικών και να συμβάλλει στην εξάλειψη της δαμόκλειας σπάθης που επικρέμεται πάνω τους».

Η ανακοίνωση

«Στον απόηχο των έκτακτων κρίσεων που διενεργήθηκαν με την εν κρυπτώ προώθηση προεδρικού διατάγματος, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας, ότι μόνο έκτακτες δεν θα ήταν και ότι απώτερος σκοπός της ηγεσίας ήταν η καρατόμηση μη αρεστών Αξιωματικών.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα από τις αποφάσεις του Συμβουλίου  Κρίσεων, το οποίο αδυνατώντας στην ουσία να “κρίνει” Αξιωματικούς που κατείχαν τις ανώτατες βαθμίδες της ιεραρχίας, αποκεφάλισε άξιους Αξιωματικούς στο βαθμό του Ταξιάρχου και του Αστυνομικού Διευθυντή, με κριτήρια που δεν έχουν καμία σχέση με την αξιοκρατία και το σεβασμό της προσωπικότητας των αποστρατευθέντων.

Είχαμε τονίσει εγκαίρως προς κάθε κατεύθυνση, την αντίθεσή μας στο εν λόγω προεδρικό διάταγμα, διότι θα ανέτρεπε όπως και έγινε, το υφιστάμενο έως χθες σύστημα κρίσεων και προαγωγών, όσον αφορά τον τρόπο αναπλήρωσης, κινούμενο στα όρια της συνταγματικότητας, που σημειωτέον κρίθηκε εσπευσμένα από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και όχι από την Ολομέλειά του, όπου και θα προσφύγουμε ως συνδικαλιστικός φορέας, όπως άλλωστε ανακοινώσαμε από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις της κυβέρνησης και για τους λόγους που αναλυτικά έχουμε κατά καιρούς προβάλει.

Επειδή οι τακτικές κρίσεις των Αξιωματικών που θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Ιανουάριο 2019 είναι πλέον πολύ κοντά, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πολιτική ηγεσία δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί το ίδιο λάθος, με νέο “πογκρόμ” αποστρατειών, ερχόμενη να δικαιώσει όλους όσοι θεωρούν ότι όλα κινούνται βάσει σχεδίου εκκαθάρισης της επετηρίδας από θεωρούμενους μη αρεστούς Αξιωματικούς.

Η Ομοσπονδία μας κάνει έκκληση στην νέα υπουργό, να αντιληφθεί το μέγεθος των ευθυνών της μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, λόγω του αναβρασμού και της αδικίας που νιώθει το σώμα των Αξιωματικών και να συμβάλλει στην εξάλειψη της δαμόκλειας σπάθης που επικρέμεται πάνω τους, ούτως ώστε να επανέλθει η ηρεμία και να σβήσει το αίσθημα ανασφάλειας και οι Αξιωματικοί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους απερίσπαστα κρινόμενοι για το έργο και την επάρκειά τους και μόνο, όπως οφείλει να κάνει μια σύγχρονη διοίκηση».

SHARE