Έκθεση Fitch: Χρέος 135% του ΑΕΠ το 2025, 132,8% το 2026, χωρίς καμία ελάφρυνση

The Fitch Ratings logo is seen at their offices at Canary Wharf financial district in London,Britain, March 3, 2016. REUTERS/Reinhard Krause

 

 

Η επίτευξη πλεονάσματος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δείχνει την προσήλωση της Ελλάδας στο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς συνεχίζει να εκπληρώνει τις της δεσμεύσεις έναντι των δανειστών της, επισημαίνει ο οίκος Fitch σε σημερινή του έκθεση, βλέποντας, παράλληλα, βελτίωση της εικόνας στο μέτωπο του χρέους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα ελάφρυνσης.

Η Fitch εκτιμά πως το ελληνικό δημόσιο χρέος έφτασε στην κορύφωσή του το 2016, προβλέποντας υποχώρησή του με ταχύτερο ρυθμό από την επόμενη χρονιά και διολίσθησή του στο 135% του ΑΕΠ το 2025 και στο 132,8% το 2026, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη καμία ελάφρυνση.

Σημειώνει επίσης πως η Ελλάδα παραμένει μια από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που η δημοσιονομική προσαρμογή είναι διαρθρωτική, αντί για κυκλική.

«Το πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα μειωθεί το ελληνικό χρέος, θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία για την ελάφρυνσή του» αναφέρεται στην έκθεση.

Η Fitch υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 4% του ΑΕΠ το 2017 σύμφωνα με τον κανονισμό ESA και 4,2% του ΑΕΠ σε όρους μνημονίου. Ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης εμφάνισε πλεόνασμα 1,45 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ πέρυσι έναντι 1,09 δισ. ή 0,6% το 2016, με τον οίκο να κάνει λόγο για αισθητή υπεραπόδοση, καθώς οι αναλυτές του ανέμεναν πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ για το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ ο στόχος ήταν 1,75% του ΑΕΠ.

«Οι συνθήκες ευθυγραμμίζονται με την εκτίμηση μας πως η συμμόρφωση με το πρόγραμμα, τα μειωμένα πολιτικά ρίσκα, τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα και η σταθερή ανάπτυξη θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

 

 

SHARE