ΕΕ: Δασμοί 2,8 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα από την Παρασκευή

Στην επιβολή δασμών 25% σε μια σειρά από αμερικανικά προϊόντα προχωρά από την Παρασκευή (22/6) η ΕΕ, σε «απάντηση» στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν υιοθέτησε επίσημα νόμο που θέτει σε εφαρμογή δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 2,8 δισ. δολ., συμπεριλαμβανομένων προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου, αγροτικών προϊόντων όπως το γλυκό καλαμπόκι και τα φιστίκια, του μπέρμπον, των τζιν παντελονιών και των μοτοσικλετών.

«Η μονομερής και αδικαιολόγητη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών» να επιβάλουν αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς «δεν μας αφήνει άλλη επιλογή», υπογραμμίζει η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ στην ανακοίνωση. «Οι κανόνες του διεθνούς εμπορίου (…) δεν μπορούν να παραβιάζονται χωρίς αντίδραση από την πλευρά μας», πρόσθεσε.

Η ίδια χαρακτήρισε την απάντηση της ΕΕ αναλογική και σύμφωνη με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και τόνισε ότι οι δασμοί θα καταργηθούν εάν η Ουάσινγκτον απομακρύνει επίσης τους δασμούς της.

Η ΕΕ μπορεί επίσης να επιβάλει περαιτέρω δασμούς 10 έως 50% σε επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

SHARE