Δραγασάκης: Έρχεται η ρύθμιση για την α’ κατοικία

Σύντομα κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση, με την οποία θα αποσαφηνίζεται το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα επεκταθεί και στην πρώτη κατοικία των επαγγελματιών, όπως ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Στόχος, όπως είπε, της κυβέρνησης είναι η προστασία να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να συνοδευτεί από μία ευρύτερη πολιτική στέγασης για όσους δεν έχουν κατοικία.

Εξάλλου, ο κ. Δραγασάκης επιβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ψηφίζεται από τη Βουλή η τροπολογία για την παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του.

«Το ιδιωτικό χρέος, που είναι μια από τις πιο οδυνηρές πλευρές της κρίσης, είναι προτεραιότητα της επόμενης περιόδου. Έχουμε καταθέσει τροπολογία, που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, για παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία θα συνοδευτεί από περαιτέρω απλούστευση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του. Σύντομα, δε, θα αποσαφηνιστεί το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και στη Βουλή θα κατατεθεί σχετική ρύθμιση. Στόχος μας είναι η εν λόγω προστασία να επεκταθεί και στην πρώτη κατοικία επαγγελματιών, η προστασία να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να συνοδευτεί από μια ευρύτερη πολιτική στέγασης για όσους δεν έχουν κατοικία» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

«Δημιουργούμε το νέο κοινωνικό κράτος και θέλουμε να το κατοχυρώσουμε και συνταγματικά», είπε ακόμα ο Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Κεντρικό καθήκον, μετά τα μνημόνια, είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον, χρειαζόμαστε ένα σύστημα δημοκρατικού σχεδιασμού για τη χώρα και την ανάπτυξη».

«Τα μέτρα και οι δράσεις που προβλέπει ο Προϋπολογισμός, όπως η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επιδότηση της στέγασης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, η κατάργηση του φόρου στο κρασί, το μεταφορικό ισοδύναμο, η επιδότηση τους κόστους μεταφοράς στα καύσιμα, η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση τουκατώτατου μισθού κ.ά. δεν είναι έκτακτες προεκλογικές παροχές αλλά μόνιμες διαστάσεις του νέου Κοινωνικού Κράτους που δημιουργούμε και θέλουμε να κατοχυρώσουμε και συνταγματικά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «η πιο κρίσιμη διαχωριστική γραμμή είναι ακριβώς αυτή: συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή του ελάχιστου κράτους πρόνοιας, των ιδιωτικοποιήσεων και των ανισοτήτων εις βάρος των πολλών, όπως θέλει η ΝΔ ή συνταγματική θωράκιση της κοινωνίας με κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την προστασία των κοινών και των δημόσιων αγαθών, όπως υποστηρίζει και πράττει η σημερινή κυβέρνηση;».