Δωρεάν τα φάρμακα για τις επιπλοκές από τη θεραπεία των καρκινοπαθών

Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα των ογκολογικών ασθενών που λαμβάνουν για τις επιπλοκές και τις παρενέργειες από τη θεραπευτική αγωγή – χημειοθεραπεία, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.

Το νέο αυτό πλαίσιο στη χορήγηση φαρμάκων των ογκολογικών ασθενών ανακοίνωσε χθες επίσημα το υπουργείο, χωρίς  λεπτομέρειες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ η νέα απόφαση για τους ογκολογικούς ασθενείς. Θα προσφέρεται μηδενική συμμετοχή για όλα τα «υποστηρικτικά» φάρμακα του καρκίνου.

Πρόκειται για σκευάσματα που δεν είναι για τη θεραπεία της ασθένειας αλλά για τις επιπλοκές της ή για της παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής. Για παράδειγμα, η χημειοθεραπεία προκαλεί εμετούς και πολλές φορές οι ασθενείς χρειάζονται αντιεμετικά φάρμακα. Αλλοι παθαίνουν λοιμώξεις και χρειάζονται αντιβιοτικά. Πολλά εξ αυτών των σκευασμάτων χορηγούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, με συμμετοχή όπως ισχύει για όλα τα φάρμακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φάρμακα που λαμβάνουν οι καρκινοπαθείς για τη θεραπεία της κύριας νόσου τους, τα ογκολογικά σκευάσματα δηλαδή, χορηγούνται και σήμερα δωρεάν, χωρίς συμμετοχή, μέσω των φαρμακείων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς θεωρούνται Φάρμακα Υψηλού Κόστους.

SHARE