ΔΝΤ – Τ. Ράις : Ο χρόνος τελειώνει για τη συμμετοχή μας στο ελληνικό πρόγραμμα

«Ο χρόνος τελειώνει» είναι το μήνυμα που στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με το θέμα του χρέους, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, για μία ακόμη φορά, ήταν απόλυτα ξεκάθαρος ως προς τη θέση του ΔΝΤ, φροντίζοντας να επαναλάβει αρκετές φορές, ότι ο χρόνος που απομένει είναι πολύ λίγος και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να βιαστούν, εάν πραγματικά επιθυμούν το Ταμείο να συνεισφέρει και σε οικονομικό επίπεδο και όχι μόνο σε συμβουλευτικό στο ελληνικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, ο κ. Ράις σημείωσε αρκετές φορές ότι η τελευταία προθεσμία που απομένει προκειμένου το Ταμείο να προλάβει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM) το οποίο λήγει τον προσεχή Αύγουστο, είναι το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, “ο χρόνος τελειώνει, αν καταλήξουμε πολύ γρήγορα σε συμφωνία και οι πολιτικές παραμείνουν στην σωστή πορεία τότε θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε κάτι στο διοικητικό μας συμβούλιο”. Αφού επανέλαβε για άλλη μία φορά τους δύο πυλώνες που πρέπει να στηριχθεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ (συμφωνία για χρέος και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων), ο Τζέρι Ράις επισήμανε ότι οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι συνεχόμενες. “Οι διαφορές έχουν αμβλυνθεί αλλά κάποιες διαφωνίες παραμένουν. Πρέπει να έρθουν σύντομα σε συμφωνία διότι το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο. Υπάρχει ένα πολύ μικρό χρονικό παράθυρο για να συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση, σε αυτό το πρόγραμμα” είπε και επανέλαβε ότι το χρονικό ορόσημο είναι το επόμενο Eurogroup.

“Χρειαζόμαστε κι εμείς κάποιο χρόνο με βάση τις διαδικασίες μας, όπως η συζήτηση και η έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τους Έλληνες εταίρους μας. Εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε συμφωνία για το ελληνικό χρέος”.

Με δεδομένο ότι τα χρήματα που προβλέπει το πρόγραμμα του Ταμείου για την Ελλάδα δεν είναι απαραίτητα ο ίδιος εξήγησε τη σημασία της συμμετοχής του. «Αν μπούμε στο πρόγραμμα αυτό θα σημαίνει εξ ορισμού ότι θεωρούμε το χρέος βιώσιμο. Αυτό είναι σημαντικό για να προχωρήσει η Ελλάδα, να προσελκύσει επενδύσεις».

Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την Σύνοδο του Eurogroup την προσεχή Πέμπτη ενώ αναφορικά με το «γαλλικό κλειδί» είπε ότι είναι «υποσχόμενη πρόταση» δεδομένου ότι συνδέει την ανάπτυξη με τα μέτρα για το χρέος.

Ο Τζέρι Ράις έστειλε το μήνυμα ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ασχολείται με την Ελλάδα και την επόμενη ημέρα.

«Δεν είχαμε χρηματοδότηση του ΔΝΤ στην Ελλάδα από το 2014. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε τη χώρα. Εμπλεκόμαστε στις διαπραγματεύσεις και αυτό το έχει καλωσορίσει η Αθήνα». Συμπλήρωσε ότι ακόμα και αν δεν υπάρχει συμμετοχή στο πρόγραμμα «θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με την Ελλάδα στην παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα, όπως γίνεται στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία».

Θύμισε μάλιστα την δήλωση της Κρ. Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ «δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι».

 

Μάλιστα, προέβη και σε μία υπόθεση λέγοντας ότι ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετάσχει στη μετα-μνημονιακή εποπτείας της Ελλάδας (post-programm monitoring), με ένα όπως κάνει εξάλλου με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.

SHARE