Διπλωματικός πυρετός: Στην Άγκυρα και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα

Διπλωματικό «πυρετό» προκαλεί η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο.

«Παρών» στη συνάντηση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα είναι και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ ό οποιος κλήθηκε να συμετάσχει μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο.

Ο κ. Τίλερσον θα συναντηθεί με τον πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στις συναντήσεις αυτές θα παρευρίσκεται και  ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη που είχε δώσει πριν από δύο εβδομάδες ο Τζέφρι Πάιατ είχε πει ότι φοβάται ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο, εξαιτίας της συσσώρευσης τόσων πολλών πολεμικών μηχανών στην περιοχή.

Η είδηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία λίγα 24ωρα μετά το «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο και την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων είναι οι εξελίξεις στην Αφρίν, όπου οι Τούρκοι συνεχίζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις τους. Επίσης, τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στη Συρία, μετά και την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στις κουρδικές περιοχές.

Το ενδιαφέρον, κι ενδεχομένως έτσι να δικαιολογείται η παρουσία του κ. Πάιατ, είναι ότι θα συζητηθούν και οι εξελίξεις γύρω από την ΑΟΖ στην Κύπρο, όπου οι εταιρείες που πραγματοποιούν γεωτρήσεις (ENI – TOTAL) απειλούν να σταματήσουν τις εργασίες τους λόγω της έντασης στην περιοχή.

Θα κατατεθούν προτάσεις προς αποκλιμάκωση της έντασης, τόσο στην ΑΟΖ όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, ειδικά στα Ιμια όπου έχει στηθεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σκηνικό, με ευθύνη της Αγκυρας.

SHARE