Δήμαρχοι για 4 χρόνια και απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση

 

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών – “Κλεισθένης” για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο αλλάζει ριζικά τη σημερινή «εικόνα» των ΟΤΑ, όπως έχει διαμορφωθεί με τον “Καλλικράτη”.

Μεταξύ των διατάξεων του νομοθετήματος, ξεχωρίζει η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Οι έδρες των τοπικών συμβουλίων, θα κατανέμονται στους συνδυασμούς, ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων στον α’ γύρο των εκλογών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, καθώς οι πρώτες θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου. Επίσης, καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις μικρές κοινότητες έως 500 κατοίκους.

Η θητεία των αιρετών, ταυτόχρονα, επανέρχεται στα τέσσερα χρόνια -από πέντε χρόνια που προέβλεπε το νομοσχέδιο «Καλλικράτης».

Οι νέες τοπικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους και η θητεία τους θα ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους.

Δείτε την αιτιολογική έκθεση

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο

 

SHARE