Διαγράφονται χρέη διπλοασφαλισμένων Μέτρα κατά της μαύρης εργασίας Προστασία σε “δανεικούς”- μαθητευόμενους Συνευθύνη εργοδοτών στις εργολαβίες

Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που βρίσκεται σε διαβούλευση βάζει “τάξη” και νέους κανόνες σε θέματα όπως η μαύρη εργασία και η ευθύνη των εργοδοτών, ενώ δίει ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι υπάγονται σε δύο ή περισσότερους φορείς. Αφορά κυρίως σε “εγκλωβισμένους” στη γραφειοκρατία του πρώην ΤΕΒΕ, με διαγραφή οφειλών που δημιουργήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου του 2016.

ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στον εργοδότη και αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών. Το πρόστιμο προσαυξάνεται σε περιπτώσεις υποτροπής ως 200%. Προβλέπεται ωστόσο δυνατότητα έκπτωσης του προστίμου, εφόσον προσληφθεί άμεσα ο αδήλωτος εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης και τρίμηνη αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. 

Συγκεκριμένα, αν, εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο της παρ. 1 του άρθρου 5 μειώνεται ως εξής:

α) στο ποσό των 7.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών  μηνών,

β) στο ποσό των 5.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, και

γ) στο ποσό των 3.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους.

ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται ένα σύστημα κανόνων, που καθιερώνει την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα, του εργολάβου και του υπεργολάβου, έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου. Έτσι, όπως αναφέρει το υπουργείο, διευρύνεται η προστασία των εργατικών δικαιωμάτων για την καταβολή οφειλόμενων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών και τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης, για την αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος και την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Προβλέπεται δε ότι ευθύνη για την παραβίαση εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας φέρει όχι μόνο ο υπεύθυνος εργολαβίας αλλά και η επιχείρηση που αποδέχθηκε τις υπηρεσίες του.

ΑΝΕΡΓΟΙ

Με άλλη διάταξη, διατηρούνται τα δικαιώματα των ανέργων που συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ενώ καλύπτεται μέρος των ανεξόφλητων αποδοχών του εργοδότη προς τους εργαζόμενους από τον λογαριασμό του ΟΑΕΔ για την αφερεγγυότητα του εργοδότη.

Επιπλέον, για πρώτη φορά τίθενται υπό επιτροπεία οι ασυνόδευτοι ανήλικοι οποιασδήποτε εθνικότητας, ενώ το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα τηρεί σχετικό μητρώο.

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

Προβλέπεται η διαγραφή οφειλών που δημιουργήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου του 2016, λόγω εύλογης αμφιβολίας, σε ασφαλισμένους οι οποίοι υπάγονται σε δύο ή περισσότερους φορείς.

Η εύλογη αμφιβολία μπορεί να αποδεικνύεται ενδεικτικά από τα ακόλουθα κριτήρια: α) ύπαρξη δικαστικής απόφασης υπέρ του ασφαλισμένου οφειλέτη, β) ύπαρξη αντίθετων δικαστικών αποφάσεων επί του ιδίου δυσχερώς ερμηνευόμενου νομικού θέματος, γ) προηγούμενη μακρόχρονη πρακτική της διοίκησης συνεπεία της οποίας είχε δημιουργηθεί στα υπόχρεα πρόσωπα η πεποίθηση περί μη υπαγωγής στην ασφάλιση, δ) ύπαρξη διαφορετικών οδηγιών επί του ιδίου θέματος από τη διοίκηση, και ε) πλήρης ασφάλιση από μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση κατά την ίδια χρονική περίοδο, για την οποία έχουν καταλογιστεί εισφορές από φορέα ασφάλισης μισθωτών ή μη μισθωτών.

Με άλλες ρυθμίσεις, οφειλές ΟΤΑ και εκκλησιαστικών νομικών προσώπων προς τα ταμεία απαλλάσσονται προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων.

 

Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

 

Aπόφαση Aχτσιόγλου: Διαγράφονται οφειλές στο ΤΕΒΕ για μπλοκάκια μισθωτών – αγροτών (ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) πριν τον ΕΦΚΑ