Διάγγελμα Τσίπρα για την έξοδο από το Μνημόνιο- Ανασχηματισμός – Μείωση φόρων – ΕΝΦΙΑ

 

Χωρίς πανηγυρισμούς και με ένα απλό διάγγελμα προς τον Ελληνικό λαό επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να σηματοδοτήσει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο δημοτικός ραδιοσταθμός της Αθήνας “Αθήνα 9.84”,  ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα την Τρίτη, ενώ επιλέχθηκε η αποφυγή φιέστας λόγω των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι.

Εντός της εβδομάδας πάντως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, με τις έως τώρα πληροφορίες να αναφέρουν πως αμετακίνητος θα παραμείνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς και οι  υπόλοιποι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων (Δραγασάκης, Σταθάκης, Αχτσιόγλου).

Η οικονομία πάντως φαίνεται πως θα μονοπωλήσει την επικαιρότητα εν όψει και της ΔΕΘ καθώς ήδη στο οικονομικό επιτελείο, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, τα στελέχη προετοιμάζουν τις προτάσεις τους για τα μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα μέτρα

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα έχουν ορίζοντα τριετίας, ενώ ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν.

Στο τραπέζι, εκτός από το καυτό θέμα των συντάξεων και του «παγώματος» της μείωσης από το 2019, βρίσκονται μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, μικρές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ από το 2019, μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% (προβλέπεται στα αντίμετρα του 2020 πακέτο με τη μείωση του αφορολογήτου) αλλά και αύξηση του απαλλασσόμενου ορίου εισοδήματος για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο στο πακέτο παροχών εκτός από μειώσεις φόρων να περιληφθούν και παρεμβάσεις αύξησης των κοινωνικών δαπανών, ενώ γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για μια πρώτη – έστω και μικρή – αύξηση του κατώτατου και του υποκατώτατου μισθού.

Επίσης, εξετάζεται και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από πέντε σε δέκα δόσεις.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια δεν είναι άλλο από την περικοπή ή μη των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, μια «διαρθρωτική μεταρρύθμιση» κατά την εκτίμηση του ΔΝΤ απαραίτητη υπό το βάρος των συνεπειών γήρανσης και μείωσης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.