Διάγγελμα Μακρόν: Αύξηση 100 ευρώ στον κατώτατο μισθό, φοροελαφρύνσεις -φοροαπαλλαγές

Την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Έπειτα και από το τέταρτο Σάββατο μεγάλων διαδηλώσεων και αναταραχών σε ολόκληρη τη Γαλλία, ο Μακρόν αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του, απευθύνοντας διάγγελμα, το βράδυ της Δευτέρας, στον γαλλικό λαό, με την ελπίδα να μπει ένα τέλος στα οδοφράγματα, τα μπλόκα, τα επεισόδια, τους τραυματίες και τις συλλήψεις.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους έκανε λόγο για οικονομική και κοινωνική κατάσταση “έκτακτης ανάγκης”, η οποία θα αντιμετωπιστεί ισχυρά μέτρα, ταχύτερη μείωση φόρων και έλεγχο στις δαπάνες, όχι όμως με στροφές 180 μοιρών στην κυβερνητική πολιτική. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι καμία οργή δεν δικαιολογεί τις επιθέσεις σε αστυνομικούς και χωροφύλακες και τις καταστροφές περιουσιών.

“Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να διατηρήσουμε τη δημοκρατική τάξη, χωρίς να ξεχνάμε την ανάγκη για κοινωνική ειρήνη”, τόνισε ο Ε. Μακρόν.

Όσον αφορά τα κοινωνικά μέτρα, συνέχισε λέγοντας ότι οι συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ θα εξαιρεθούν από την αύξηση της εισφοράς υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων που τους αντιστοιχούσε για το 2019.

Συμπλήρωσε επίσης ότι ήδη από το 2019 η αμοιβή των υπερωριών των εργαζομένων δεν θα υπόκειται σε φόρους ή εισφορές, οπότε θα καταλήγει ολόκληρη στην “τσέπη” όσων εργάζονται υπερωριακά.

“Αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν”, σημείωσε σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα ζητήσει από τους εργοδότες που έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε πληρωμή πριμ στους εργαζομένους τους στο τέλος του έτους, τα χρήματα του οποίου θα εκπίπτουν από κάθε είδους φορολογία.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ζητώντας τη συμβολή τους στην επίτευξη της κοινωνικής ισορροπίας.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν σχεδιάζει να επαναφέρει τον λεγόμενο “Φόρο Αλληλεγγύης στον Πλούτο” (ISF) για εκείνους των οποίων η περιουσία ξεπερνά τα 1.300.000 ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πισωγύρισμα και, σύμφωνα με τον ίδιο, θα οδηγούσε σε εκροή κεφαλαίων.

Ο κ. Μακρόν ανέλαβε μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με φόντο τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», ενώ υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές για τους χαμηλόμισθους και για όσους κερδίζουν κάτω από 20.000 ευρώ τον χρόνο.

Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι γνωρίζει πως ορισμένοι πληγώθηκαν από τα λεγόμενά του, ενώ παραδέχθηκε πως πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι, πιέζονται οικονομικά.

«Εδώ και 1,5 χρόνο προσπαθούμε, αλλά δεν καταφέραμε να δώσουμε απάντηση σε προβλήματα που έρχονται από παλιά» σημείωσε, ενώ στάθηκε στην ανάγκη ενότητας. Όπως τόνισε, «υπάρχει οργή, αλλά μπορούμε να βρούμε λύση μαζί. Ένας λαός που διχάζεται σε τέτοιο βαθμό δεν έχει μακροπρόθεσμη ελπίδα».

Απευθυνόμενος, δε, στους Γάλλους πολίτες, είπε πως «εσείς μου δίνετε νομιμοποίηση, κανείς άλλος».

Ο κ. Μακρόν κήρυξε τη Γαλλία σε «κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης», ενώ προανήγγειλε εθνικό διάλογο για τα εργασιακά, την εκπαίδευση και το περιβάλλον.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις επιπτώσεις που θα έχουν στον προϋπολογισμό της Γαλλίας τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει από το επόμενο έτος η γαλλική κυβέρνηση», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρός της, Βλάντις Ντομπρόφσκις.

«Παρακολουθούμε στενά τα πιθανά νέα μέτρα που ανακοινώνονται, αλλά δεν μπορούμε να σχολιάσουμε πριν ανακοινωθούν κανονικά και λεπτομερώς», είπε ο Ντομπρόφσκις μιλώντας σε ευρωβουλευτές.

Η δήλωση αυτή έγινε λίγα λεπτά αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να μειώσει τους φόρους στις συντάξεις και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από τις αρχές Ιανουαρίου, μετά τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο γαλλικός προϋπολογισμός προέβλεπε έλλειμμα 2,8% για το 2019 -πολύ κοντά στο όριο του 3% – και μάλιστα πριν ο Μακρόν ανακοινώσει το αρχικό μέτρο της αναστολής αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων. Οπως τονίζει το πρακτορείο, οι επιπλέον δαπάνες μπορούν να φέρουν σε δύσκολη θέση του Ευρωπαίους αξιωματούχους, που πιέζουν την Ιταλία να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από το 2%.

Κόστος 8-10 δισ. ευρώ

Τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ως απάντηση στις μαζικές κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων” θα κοστίσουν μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Διοίκηση, Ολιβιέ Ντισόπτ.