Debate: Τα προγράμματα Μακρόν – Λεπέν για Ευρώπη, Οικονομία, Εργασία, Υγεία, Συντάξεις

Σε υψηλούς τόνους  και με ατάκες η τηλεοπτική «μονομαχία» του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λε Πεν με νικητή τον Μακρόν.

Στο σημείο που ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε:«Δεν δέχομαι το πνεύμα της ήττας και του μίσους που πρότεινε το Εθνικό Μέτωπο. Ήμασταν πάντα μια γενναιόδωρη και ανοιχτή χώρα», η  Μαρίν Λε Πεν  γέλασε και τον παρομοίασε με τον Φρανσουά Ολάντ για να πάρει στη συνέχεια την απάντηση  «Εσύ μείνε στην τηλεόραση, εγώ θέλω να κυβερνήσω τη χώρα».

Οικονομία

Το πρώτο ερώτημα των δημοσιογράφων αφορούσε την οικονομία.

Η Μαρίν Λεπέν επιχείρησε να φέρει παραδείγματα επιχειρήσεων με δυσκολίες κατά την πενταετία διακυβέρνησης του Ολάντ.

Ο Μακρόν δήλωσε: «Θα πρέπει να κάνουμε περιορισμό των κρατικών δαπανών προκειμένου να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους. Η χώρα είναι βέβαιο πως βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Περικόπτοντας τα περιττά θα εξοικονομήσουμε τα απαραίτητα ώστε και ο φόρος στις επιχειρήσεις να μειωθεί και η φορολογία των πολιτών να μειωθεί αλλά και ο φόρος στα ακίνητα να μειωθεί για το 80% των πολιτών αυτής της χώρας. Είναι βέβαιο πως το πρόγραμμα το οποίο έχουμε δημιουργήσει είναι δυνατό να υλοποιηθεί εάν όλοι δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Αναλυτικότερα θα υπάρξει μία γενική μείωση 3% σε όλες τις εισφορές των εργαζομένων ενώ παράλληλα θα υπάρξει η γενική εφαρμογή της φορολόγησης όλων των εργαζομένων και των υψηλών συντάξεων με 1,7% προκειμένου να υπάρξει επιτέλους ισότητα σε όλους. Με τη συγκεκριμένη τακτική θα μπορέσουμε όχι μόνο να συντηρήσουμε το επίδομα ανεργίας και την ασφάλιση για όλους αλλά παράλληλα θα δώσουμε μεγαλύτερη καταναλωτική δύναμη σε όλους. Σημειώνω πως από το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρούνται όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι κοινώς το 40%.».

Υγεία

 Λε Πεν: «Η αλήθεια είναι πως σήμερα το ασφαλιστικό κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Στόχος δικός μου είναι σαφέστατα να σωθεί με κάθε κόστος η κοινωνική ασφάλιση. Τα έξοδα και οι δαπάνες και σε αυτό τον τομέα είναι τεράστια. Είναι αδύνατο να συνεχίσουμε με αυτά τα μεγέθη. Οι αλλαγές που εγώ προτείνω είναι ξεκάθαρες. Προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία τα οποία έχον τεράστιες ελλείψεις. Υπάρχει σχεδιασμός και προτάσεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να μένουν περισσότερο στην εργασία τους από το να βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη. Θα επιδιώξουμε εννοείται και την άμεση μείωση του κόστους στα φάρμακα. Είναι αδύνατο να πληρώνουμε τόσο ακριβά για φάρμακα τα οποία σε άλλες χώρες της Ευρώπης κοστίζουν ακόμη και το 1/5 των δικών μας τιμών. Θα ευνοήσουμε τη δημιουργία περισσότερων φαρμάκων εντός Γαλλίας».

Μακρόν: «Το πραγματικό πρόβλημα υπάρχει σήμερα όντως στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Το να βρούμε τρόπο να βελτιώσουμε τη σημερινή κατάσταση είναι όντως ένα κρίσιμο ζήτημα. Με το πρόγραμμα της κας Λε Πεν πάντως και την έξοδο από την ΕΕ τα φάρμακα στη χώρα μας σύντομα θα κοστίζουν το διπλάσιο καθώς το 80% εξ’ αυτών κατασκευάζεται έξω από τη Γαλλία. Είναι βέβαιο πως πρέπει να ενισχύσουμε την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία αλλά προτεραιότητα μας είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς ανεξάρτητα από την χώρα καταγωγής τους».

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Λε Πεν: «Η ΕΕ είναι πλέον ένας θεσμός ο οποίος καταπατά τις ιδρυτικές του διατάξεις. Η Ευρώπη έχει ιδρυθεί από μία ομάδα κρατών που έχουν δικαίωμα να διατηρούν την κυριαρχία, την πολιτική και την οικονομία με στόχο την ευημερία. Σήμερα νομίζω και ο πλέον αδαής ζει σε μία τελείως διαφορετική Ευρώπη. Μία Ευρώπη που παλεύει και μοχθεί για συμφέροντα, μία Ευρώπη που αδιαφορεί για τους λαούς και το κυριότερο για μία Ευρώπη που δεν γνωρίζει τι σημαίνει ευημερία. Προσωπικά εάν εκλεγώ θα θέσω το ερώτημα σε δημοψήφισμα στον γαλλικό λαό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αν το αποτέλεσμα είναι η αποχώρηση τότε θα υπάρξουν τάχιστα την αποχώρηση της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση θα σεβαστώ την άποψη του γαλλικού Λαού αλλά και πάλι θα διαπραγματευθώ ότι καλύτερο με τους Γαλλικούς όρους στην Ευρώπη ώστε να γίνει κατανοητό πως δεν μιλάμε για έναν ενιαίο οργανισμό αλλά για μία συντεχνία τραπεζιτών. Δεν θεωρώ πως το ενιαίο νόμισμα είναι λύση. Σας λεω πως μόνο με το εθνικό νόμισμα αυτή η χώρα μπορεί να ξανασταθεί όρθια. Σημειώνω λοιπόν πως θα διαπραγματευθώ ώστε η Ευρώπη να γίνει ξανά ο οργανισμός που αρχικά λειτουργούσε».

 Μακρόν: Η έξοδος από το ευρώ που προτείνεται είναι αυτοκτονία όχι για την οικονομία αλλά για την χώρα. Στόχος μας είναι η ενίσχυση του ευρώ και η αλλαγή στις Ευρωπαϊκές πολιτικές και στην οικονομία οι οποίες όντως έχουν ζητήματα ανισοτήτων. Η κα. Λε Πεν θέλει να πληρώνουμε στο εξωτερικό με ευρώ αλλά στο εσωτερικό να πληρωνόμαστε σε φράγκο. Αντιλαμβάνεστε πως αυτό κάθε άλλο παρά εφικτό είναι. Είναι ένα οικονομικό πρόγραμμα αυτοκτονικό και το χειρότερο είναι πως οι άνθρωποι που έχουν τέτοια εικόνα για την οικονομία διεκδικούν την Προεδρία της Γαλλίας. Η κα. Λε Πεν είναι ο φόβος και ο κίνδυνος για αυτό που για εμάς σημαίνει σήμερα η Ευρώπη. Η Γαλλία δεν είναι μία χώρα μόνη. Είναι μία χώρα στην καρδιά και την ψυχή της Ευρώπης και εκεί θα παραμείνει. Για σκεφθείτε κυρία  Λε Πεν για ποιόν λόγο έμεινε στην Ευρώπη η Ελλάδα; Είναι απλή η απάντηση. Γιατί η Ευρώπη προστατεύει και μόνοι μας εκτός θα αντιμετωπίσουμε τον τρόμο κυριολεκτικά».

Τρομοκρατία

Λε Πέν:  Είναι τεράστιο θέμα το οποίο φυσικά απουσιάζει εντελώς από το πρόγραμμα Μακρόν. Προσωπικά από την 1η ημέρα εάν εκλεγώ θα εκδιώξω από την χώρα κάθε στοιχείο μουσουλμανικού εξτρεμισμού. Επίσης οι άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα θα κληθούν άμεσα να επιλέξουν. Θα αυξηθούν άμεσα όλα τα μέτρα ασφαλείας σε κάθε γωνιά της χώρας. Τα σώματα ασφαλείας με τη σημερινή τους εικόνα είναι απίθανο να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή και αυτό έχει δυστυχώς πληρωθεί δύο φορές τα τελευταία 2 χρόνια με γαλλικό αίμα».

Μακρόν: «Είναι η προτεραιότητα μας για τα επόμενα χρόνια ότι κι αν μας καταλογίζει η κα. Λε Πεν. Εννοείται πως θα υπάρξει ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας και η ανάπτυξη σχεδίου πρόληψης των τρομοκρατικών απειλών από όπου κι αν προέρχονται. Είναι απίθανο όμως να διώκουμε κάθε άνθρωπο ο οποίος τυγχάνει να είναι μουσουλμάνος ή έχει καταγωγή από κάποια μουσουλμανική χώρα. Δεν είναι λύση η απέλαση τόσων ανθρώπων μαζικά. Δεν το θέλουμε, δεν είναι στις αρχές του λαού μας. Σας ανακοινώνω λοιπόν πως υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας συντονισμού η οποία θα συντονίζει όλες τις υπηρεσίες και τα σώματα και η πρόληψη θα είναι μία λύση μόνιμη και όχι παροδική. Η έξοδος από την ΕΕ που φέρνει και πάλι ως λύση η κα. Λε Πεν δεν θα μας δώσει απολύτως κανένα πλεονέκτημα καθώς μας είναι απαραίτητη η συνεργασίας με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου για να αντιμετωπίσουμε της εξτρεμιστική βία. Η κα Λε Πεν ισχυρίζεται πως θα σταματήσει την τρομοκρατία με περισσότερους τελωνιακούς υπαλλήλους. Τους συμπαθώ πολύ αλλά οι άνθρωποι είναι στο σημείο για άλλη δουλειά. Δεν έχουν ούτε την εκπαίδευση ούτε τα μέσα να σταματούν τρομοκράτες. Σημειώνω επίσης πως η Γαλλία δεν θα σταματήσει να μάχεται την τρομοκρατία και εκτός των συνόρων μας στο Ιράκ και τη Συρία¨.

Εργασία

Μακρόν: « Το πρόβλημα της Γαλλίας τα τελευταία 30 χρόνια η μεγάλη αποτυχία της Γαλλίας είναι ο τομέας της ανεργίας. Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης με τέτοια ποσοστά ανεργίας ειδικά στους νέους. Η πρότασή μου είναι η επιστροφή στην απλότητα. Τα συστήματά μας σήμερα είναι και πολύπλοκα και γραφειοκρατικά και κυρίως κατανέμουν με τρόπο άδικο τα φορολογικά βάρη στους αδύναμους. Ζητήματα υπάρχουν φυσικά και στη φορολογία των επιχειρήσεων η οποία είναι επίσης σε ορισμένα σημεία της ακατανόητη και εξαιρετικά αρνητική σε επενδύσεις. Η φορολογία των επιχειρήσεων είναι στόχος μας να μειωθεί τουλάχιστον 6 μονάδες με παράλληλες δεσμεύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων για προσλήψεις αορίστου χρόνου».

Λεπέν: « Ο κ. Υπουργός Οικονομίας ο οποίος υπηρέτησε πιστά για 4 χρόνια τις πολιτικές Ολάντ τις οποίες σήμερα κατακεραυνώνει δεν έκανε το παραμικρό για να υπάρξει λύση στα προβλήματα που σήμερα ισχυρίζεται πως μπορεί να λύσει. Κι αυτό είναι λογικό καθώς ο κ. Μακρόν προέρχεται από έναν πολιτικό χώρο όπου παραδοσιακά είναι μόνο λόγια και υποσχέσεις αλλά την κρίσιμη στιγμή ένα είναι το έργο τους… η αποχή. Δεν είναι επίσης κρυφό πως οι πολιτικές σας ποτέ δεν είχα ως στόχο την ανάπτυξη της χώρας, ποτέ ο Γάλλος δεν ήταν στο επίκεντρο. Είναι πολιτικές που έχουν μόνο στόχο την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου που υπηρετούν. Οι δικές μας προτάσεις έχουν ως μόνο στόχο να γίνει η Γαλλία άμεσα και όχι μακροπρόθεσμα μία χώρα της οποίας όλοι οι πολίτες θα έχουν εργασία με τρόπο δίκαιο και δικαιώματα. Η πρόταση μας είναι εντελώς διαφορετική από όλα όσα έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοστεί στην Ευρώπη, η πολιτική μας έχει στόχο της Γαλλία και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε τα «υπόλοιπα» της Ευρώπης και των Τραπεζιτών – Φίλων του κ. Μακρόν όπως ο κ. Ντράγκι».

Συντάξεις

Λεπέν:  Οι Γάλλοι πρέπει να συνταξιοδοτούνται στα 60 τους, εάν έχουν 40 χρόνια εργασίας, και στα 65 αν όχι.

Μακρόν : «Προτείνω ένα σύστημα αναλογικότητας. Είναι οι εργαζόμενοι που πληρώνουν τις συντάξεις οπότε δεν είναι ένα απλό πρόγραμμα. Η κυρία Λε Πεν και πάλι δεν εξηγεί πως θα χρηματοδοτήσει ένα συνταξιοδοτικό με όρια ηλικίας στα 60 χρόνια. Σας λεω λοιπόν πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο καθώς θα κοστίσει περισσότερο από 30 δις. Προσωπικά δεν πρόκειται να αλλάξω ή να ακουμπήσω τα θεμελιωμένα δικαιώματα. Μαγικές λύσεις όμως δεν υπάρχουν. Όποιος επιλέγει να φύγει νωρίτερα από τα σημερινά όρια θα λαμβάνει χαμηλότερη σύνταξη. Το σύστημα είναι αδύνατο να συντηρηθεί και να επιβιώσει με τον τρόπο που η κα. Λε Πεν ισχυρίζεται».

Δημοσκόπηση

Συνολικά 63% όσων ερωτήθηκαν από την εταιρεία Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM βρήκαν τον Μακρόν  πιό πειστικό από την Λεπέν.
Δύο τρίτα των ατόμων που ψήφισαν για τον  Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο εκλογών  θεώρησαν ότι ο Μακρόν ήταν πιό πειστικός, στο οποίο επίσης συμφώνησε και το 58% όσων είχαν υποστηρίξει τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν.

 

 

SHARE