Δασμοί Τραμπ: “Πρεμιέρα” σήμερα με 34 δισ. – Έντονη αντίδραση της Κίνας

Σε ισχύ από σήμερα η εφαρμογή των νέων αμερικανικών δασμών 25% σε κινεζικά προϊόντα ύψους 34 δισ. δολαρίων.  Σε μεταγενέστερο χρόνο θα εφαρμοστούν δασμοί για προιόντα άλλων 16 δισ. δολαρίων,  όπως έχει ανακοινώσει η Ουάσινγκτον.

Οι νέοι αμερικανικοί δασμοί στοχεύουν σε ενδιάμεσα βιομηχανικά αγαθά όπως μηχανήματα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και ιατρικές συσκευές, ενώ τα αντίμετρα της Κίνας εστιάζουν σε αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, όπως η σόγια, και σε εμπορικά οχήματα.

Η Κίνα,  κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι “ξεκίνησαν τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία”, υπογραμμίζοντας ότι το Πεκίνο αναγκαστικά θα πρέπει να απαντήσει με δικά του μέτρα.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας υπογράμμισε ότι το Πεκίνο “δεν θα ρίξει την πρώτη βολή, ωστόσο προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας και του λαού, η Κίνα θα αναγκαστεί να ανταποδώσει όπου χρειάζεται”.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε πάντως αν έχει θέσει ήδη σε ισχύ τα αντίποινα κατά των ΗΠΑ. Η κινεζική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι τα αντίποινα θα φτάνουν σε αξία τις αμερικανικές κυρώσεις και θα επιβληθούν αμέσως μετά τους δασμούς των ΗΠΑ.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και θα συνεργαστεί με άλλες χώρες για να προστατεύσει το παγκόσμιο σύστημα του ελεύθερου εμπορίου. Στο μεταξύ, αναφέρει, η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να βοηθήσει τις εταιρείες που επηρεάζονται από την εμπορική διαμάχη.

SHARE