Δασμοί – Στίβεν Μνούτσιν: Να ανοίξει και η Κίνα τις αγορές της – Εμπόριο ελεύθερο και δίκαιο

 

«Οι ΗΠΑ δεν φοβούνται έναν εμπορικό πόλεμο» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στο Μπουένος Άιρες.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να επέμβουμε για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, να υπερασπίσουμε ένα εμπόριο ελεύθερο και δίκαιο με όρους αμοιβαιότητας», ανέφερε ο Μνούτσιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από μια συνάντησή του με περίπου 15 ομολόγους του στο περιθώριο της G20.

O εμπορικός πόλεμος «δεν είναι ο σκοπός μας, αλλά δεν τον φοβόμαστε», συνέχισε, απηχώντας τη θέση του Aμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν πρόκειται για ζήτημα προστατευτισμού, αλλά για ένα ελεύθερο εμπόριο που γίνεται με όρους ισονομίας και αμοιβαιότητας», επαναλάμβανε ο Aμερικανός υπουργός Οικονομικών, απαιτώντας ταυτόχρονα από την Κίνα να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές εταιρείες.

«Υπάρχει μια γενική επιθυμία στις τάξεις της G20 να δούμε την Κίνα να ανοίγει τις αγορές της κατά τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να εισέλθουμε όπως και εκείνοι (οι Κινέζοι) στις δικές μας, (να αποκατασταθεί) μια εμπορική σχέση πολύ πιο ισόνομη και αμοιβαία», πρόσθεσε ο Μνούτσιν.

Ο Aμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι είχε «θετικές» συζητήσεις στο Μπουένος Άιρες, αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει εάν κι άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, θα εξαιρεθούν από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, όπως αξιώνουν ιδίως οι Ευρωπαίοι.

«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», περιορίστηκε να πει για να πκαταλήξει: «Περιμένουμε ο πρόεδρος να πάρει γρήγορα την απόφασή του».

 

SHARE