Χωρίς διαβατήριο ο Βαγγέλης Μαρινάκης – Το ΣτΕ αποφάσισε να το κρατήσει…η ΕΛ.ΑΣ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε προσωρινά το αίτημά του εφοπλιστή και προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη να πάρει πίσω το διαβατήριο που του έχει αφαιρεθεί, με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από την διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛΑΣ είχε αφαιρεθεί  το διαβατήριο στον εφοπλιστή μετά τη διάταξη της Εισαγγελείας Πλημμελειοδικών με την οποία τέθηκε σε βάρος του ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, μετά από δίωξη που του απαγγέλθηκε για την υπόθεση του Noor1.

Η συγκεκριμένη εισαγγελική διάταξη δεν επικυρώθηκε όμως από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το οποίο αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ζήτησε από την Αστυνομία να του επιστραφεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, αλλά το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό.

Μη έχοντας άλλη λύση προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική αρνητική απόφαση της διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛΑΣ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η πρόβλεψη του Π.Δ. 25/2004 που επιβάλλει την αφαίρεση διαβατηρίου σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα, γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενους με την ανάγκη αποτροπής του κινδύνου διαφυγής στο εξωτερικό και ιδίως σε τρίτες χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης του προσφεύγοντα.

Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί να χορηγήσει αναστολή, καθώς το περιοριστικό αυτό μέτρο δεν αφήνει στην διοίκηση το περιθώριο της συμπεριφοράς του ατόμου ή της εκτίμησης αν τα πραγματικά δεδομένα κάθε περίπτωσης συνιστούν ή όχι λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα, απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί ότι η αφαίρεση του διαβατηρίου είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχής της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και στην αρχή της αναλογικότητας. Επίσης, απορρίφθηκε ο ισχυρισμός ότι δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να τιμωρεί καθώς αυτό είναι έργο της δικαστικής εξουσίας και κατά το Σύνταγμα τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται μόνο από τα όργανα της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Η αίτηση ακύρωσης προσδιορίστηκε να συζητηθεί την 5η Φεβρουαρίου 2019 στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαρία Κατραμανώφ και εισηγήτρια την πάρεδρο Χριστιάνα Μπολόφη.

 

SHARE