Χιλιάδες Αθηναίοι στην περιφορά του Επιταφίου

 

Χιλιάδες πιστοί βρέθηκαν στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας για να παρακολουθήσουν την περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

“Ει ουν υμείς φίλοι μού εστε, εμέ μιμείσθε” και “ου γαρ ήλθον διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι”, δηλ. “Εάν θέλετε να είστε πραγματικοί μου φίλοι, να με μιμείστε, διότι δεν ήρθα για να με υπηρετήσουν, αλλά για να διακονήσω”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επικαλούμενος τη φράση του Κυρίου.

Έκανε, εξάλλου, αναφορά στην εποχή που είναι δύσκολη, για την οποία σημείωσε χαρακτηριστικά πως “Είναι αλήθεια ότι πολλά είναι τα συνθήματα της εποχής μας, πολλές είναι οι δυσκολίες και από ό,τι φαίνεται κάθε μέρα προβάλλονται συνεχώς”. Επ’ αυτού υπογράμμισε και πάλι τα λόγια του Κυρίου “Ει ουν υμείς φίλοι μού εστε”, για να διευκρινίσει ακολούθως ότι “ξεκάθαρα ο Κύριος μας είπε ότι δεν θα είναι όλοι οι άνθρωποι φίλοι Του, θα έχει τους φίλους Του αλλά θα υπάρχουν και οι μη φίλοι”.

“Επομένως, εκείνοι που οραματίζονται, που θέλουν να κάνουν τους ανθρώπους ίδιους τον έναν με τον άλλον, δεν έχουν σχέση με αυτά που μας είπε ο Χριστός. Το δεύτερο σημείο είναι να τον μιμηθούμε, να υπηρετήσουμε κι εμείς ο ένας τον άλλο. Όπως εγώ ήρθα χωρίς να περιμένω και να επιμένω να με υπηρετούν οι άνθρωποι, αλλά εγώ να διακονώ, τούτο πρέπει να γίνει σύνθημα στην εποχή μας”, πρόσθεσε με έμφαση.

Επιπρόσθετα, σε άλλο σημείο του λόγου του, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επισήμανε ότι “Η αλήθεια είναι ότι καταβάλλονται από πολλούς και από πολλά μέρη προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που συνεχώς αυξάνουν. Έρχεται, όμως, απόψε το μήνυμα αυτό του Χριστού μας, που ήτανε πάντοτε ριζοσπαστικό και σήμερα ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο καθένας από εμάς είτε σαν πρόσωπο, είτε σαν οικογενειάρχης, σαν μέλος της κοινωνίας, είτε ως άρχοντας νομίζει πως είναι ο ομφαλός της γης. Νομίζει ότι όλοι οι άλλοι άνθρωποι γεννήθηκαν για να τον υπηρετούν και να τον διακονούν, έρχεται αυτό το μήνυμα το εκρηκτικό να μας πει ότι η πορεία μας σε αυτή την ζωή δεν είναι να περιμένουμε να μας διακονούν όλοι οι άλλοι, αλλά πρέπει ο καθένας από εμάς να κάνει τη δική του διακονία”.

Και ακολούθως παρότρυνε: “Ας προχωρήσουμε απόψε μέσα σε αυτή την κατανυκτική ατμόσφαιρα, μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα της μυσταγωγίας και να πάρουμε μαζί μας σαν σύνθημα αυτά τα δύο πράγματα. Ότι δυστυχώς εχθροί του Χριστού υπήρξαν και τότε, υπάρχουν και σήμερα και θα υπάρχουν. Να αγωνιστούμε να γίνουν περισσότεροι οι φίλοι και αυτοί που θέλουν να είναι φίλοι Tου να τον μιμηθούν, να τον αντιγράψουν σε όλα, αλλά κυρίως σε αυτό που απόψε μας είπε: ”Ουκ ήλθον διακονηθήναι αλλά διακονήσαι””

SHARE