Χάος στο “τυφλό” αεροδρόμιο “Μακεδονία”- Γολγοθάς για επιβάτες – Πτήση της Ryanair πήγε Ρουμανία!

Τα χιόνια προκάλεσαν απίστευτη ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” στη Θεσσαλονίκη, ενώ άλλοι,  κινδύνευσαν σοβαρά, καθώς εγκλωβίστηκαν με τα οχήματα τους, σε διάφορες περιοχές της χώρας και διασώθηκαν χάρη σε πολύωρες επιχειρήσεις διάσωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ακυρώθηκαν  πτήσεις λόγω καιρού, ενώ επιβάτες κοιμήθηκαν σε σκάλες και τουαλέτες.

Πτήση προσγειώθηκε στην Σόφια και επιβάτες μεταφέρθηκαν οδικώς στην Θεσσαλονίκη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλες πτήσεις προσγειώθηκαν στην Αθήνα ή περιφερειακά αεροδρόμια.

Απίστευτη πάντως είναι η ταλαιπωρία που βίωσαν περισσότεροι από 200 επιβάτες πτήσης της Ryanair από το Λονδίνο που είχε προορισμό τη Θεσσαλονίκη, αλλά τελικά κατέληξε στην Τιμισοάρα στη Ρουμανία!

2

Το αεροπλάνο επρόκειτο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» το βράδυ της Παρασκευής. Ομως, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών αυτό στάθηκε αδύνατο.

Επιβάτες δήλωσαν πως καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας δεν έλαβαν ουδεμία ενημέρωση για ακύρωση ή αλλαγή των εισιτηρίων τους, ή για τα βάουτσερ που δικαιούνται για διαμονή σε ξενοδοχείο και γεύμα. Το πρωί του Σαββάτου, λίγο πριν από τις 8:00, τελικά πρόσφεραν στους επιβάτες τη δυνατότητα να πάνε σε ξενοδοχείο.

 Ο εκπρόσωπος της διαχειρίστριας Fraport, Γιάννης Παπάζογλου, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως οι αεροπορικές εταιρείες έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ενημέρωση των ταξιδιωτών και για την επιλογή προορισμών ανακατεύθυνσης. Υπογράμμισε πως δεν γνωρίζει για ποιον λόγο επελέγησαν ως εναλλακτικοί προορισμοί η Τιμισοάρα και άλλα αεροδρόμια.

Ο κ. Παπάζογλου διευκρίνισε  πως οι ακυρώσεις δεν οφείλονται στην παρουσία χιονιού ή πάγου στον διάδρομο, αλλά στο χρόνιο πρόβλημα χαμηλής νέφωσης που αντιμετωπίζει κατά διαστήματα το “Μακεδονία”, το οποίο μειώνει την ορατότητα των πιλότων.

Τεράστια ήταν η ταλαιπωρία και για τους επιβάτες που περίμεναν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» προκειμένου να ταξιδέψουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας άνδρας που δήλωσε ότι περίμενε από το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου να «πετάξει» για τη Μελβούρνη, αλλά μάταια. Αρκετοί κοιμήθηκαν σε παγκάκια, το πάτωμα ή όπου αλλού βρήκαν.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΙ

Αναλυτικά, με τη συνδρομή ερπυστριοφόρου οχήματος από τη 2η Ε.Μ.Α.Κ. ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου η μεταφορά σε ασφαλές σημείο 8 ατόμων, όταν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν ακινητοποιήθηκαν κοντά στο καταφύγιο Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης.

Γύρω στις 02:00 της νύχτας του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε επιχείρηση εντοπισμού και μεταφοράς σε ασφαλές σημείο, δύο ατόμων, που χάθηκαν λόγω αποπροσανατολισμού, στην δημοτική ενότητα Γέρας, στη Λέσβο.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο τα μέλη μιας οικογένειας στην Πεντέλη Αττικής και 4 άτομα στη Νάουσα, στην θέση 3-5 Πηγάδια, ύστερα από ακινητοποίηση των οχημάτων τους, λόγω χιονόπτωσης. 

Νωρίτερα το βράδυ της Παρασκευής, προσφέρθηκε βοήθεια σε 1 άτομο, όταν ακινητοποιήθηκε το όχημα στο οποίο επέβαινε, επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, στη περιοχή Πασσαρώνος, του δήμου Ζίτσας.

Πιο πριν, σε ασφαλές σημείο είχαν μεταφερθεί 8 άτομα, τα οχήματα των οποίων ακινητοποιήθηκαν λόγω χιονόπτωσης στην επαρχιακή οδό προς το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου, στην Αρκαδία.

Το απόγευμα της Παρασκευής, είχαν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο στην περιοχή της Υπάτης, 3 άτομα. Νωρίτερα είχε ακινητοποιηθεί το όχημα στο οποίο επέβαιναν, στην περιοχή Λύχνο Λαμίας.

Σχεδόν ταυτόχρονα, σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν 4 άτομα, των οποίων το αυτοκίνητο είχε ακινητοποιηθεί, λόγω χιονόπτωσης, στην περιοχή Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας.

Ανάλογες επιχειρήσεις στήθηκαν για δύο άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή Περιστερά Θέρμης, στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και για τέσσερις επιβάτες ΙΧ στην Καλαμιά Κοζάνης.

 

 

SHARE