Bloomberg: H Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές ομολόγων

Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές ομολόγων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Καθώς τελειώνει το πρόγραμμα στήριξης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί δραματικά από το peak του 2012, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές εξετάζουν θετικά την προοπτική επιστροφής της στις αγορές ομολόγων. Και στο κλίμα αυτό, το δημόσιο αλλά και οι επιχειρήσεις, δεν χάνουν χρόνο να εκμεταλλευτούν την περίσταση.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg,  ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  πραγματοποιεί συναντήσεις με επενδυτές ανά τις χρηματοπιστωτικές πρωτεύουσες του κόσμου, εν μέσω φημών ότι η Ελλάδα θα πουλήσει περισσότερα ομόλογα φέτος.

Ο ΟΤΕ, η επιχείρηση με το μεγαλύτερο δανεισμό στη χώρα, έχει προσελκύσει επενδυτικές προσφορές ύψους άνω των 1,5 δισ. ευρώ για την πώλησή της τετραετών ομολόγων αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την αναβάθμιση από την S&P στο Β+, η αξιολόγηση αυτή σε συνδυασμό με τις αποδόσεις που παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων της ευρωζώνης, θα βοηθήσουν να αυξηθεί η ζήτηση για μια νέα έκδοση ομολόγου.

“Σίγουρα θα έχει ζήτηση, δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού”, δήλωσε ο Scott Thiel της BlackRock. “Οι επενδύσεις σε δολάρια είναι πολύ ακριβές και δεν υπάρχει τίποτα στην Ευρώπη που να προσφέρει τέτοιου είδους αποδόσεις”.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ήταν στο 3,88% την Τετάρτη, έναντι 7,88% πριν από δύο χρόνια και περίπου 40% το 2012. Παραμένει ακόμα αρκετά μεγαλύτερη από αντίστοιχα ομόλογα της Ιταλίας (2,69%), της Ισπανίας (1,30%) και της Γερμανίας (0,37%).

Ο ΟΤΕ, του οποίου ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Deutsche Telekom με μερίδιο 45%, μείωσε την απόδοση της πώλησης ομολόγου του μεταξύ 2,5% και 2,625%, έναντι αρχικού στόχου περίπου 2,75%, σηματοδοτώντας ισχυρή ζήτηση. Οι CreditSights και Kepler Cheuvreux λένε ότι η εταιρεία πιθανόν σύντομα να αναβαθμιστεί σε ΒΒ+, από ΒΒ.

Ενώ η Ελλάδα δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το 2022, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ίσως θελήσει να επωφεληθεί από την μείωση του κόστους δανεισμού και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, πουλώντας ομόλογα.

Η Greylock Capital Management, που επενδύει σε υποτιμημένα, distressed assets με υψηλές αποδόσεις και διαχειρίζεται assets ύψους 1 δισ. δολαρίων, θα ήθελε να δει την Ελλάδα να προχωρά σε πώληση ομολόγων διάρκειας 20 ή 30 ετών, σύμφωνα με τον Diego Ferro, συνεπικεφαλής διευθυντή επενδύσεων του fund. Εν τω μεταξύ, ο Alberto Gallo, διαχειριστής της Algebris Investments, εξακολουθεί να θεωρεί τα ελληνικά ομόλογα διάρκειας κάτω των δέκα ετών “υποτιμημένα”.

“Επειδή ακριβώς δεν έχουν χρηματοδοτικές ανάγκες, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασήμαντο να διαπιστώσουμε που θα τιμολογήσει η αγορά. Τώρα είναι καλή στιγμή να το κάνουμε”, τόνισε ο Andrew Jackson, της Hermes Investment Management.

Παρόλα αυτά, η τωρινή απουσία διαπραγμάτευσης ελληνικών ομολόγων, μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές, ιδιαίτερα μετά από την πρόσφατη αναταραχή στην ιταλική αγορά ομολόγων.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι ο τζίρος της ηλεκτρονικής δευτερογενούς αγοράς διαμορφώθηκε στα 331 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, από τα 434 εκατ. ευρώ το Μάιο. Το Σεπτέμβριο του 2004 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 136 δισ. ευρώ.

Αν και μία νέα πώληση χρέους θα παρείχε μία ευκαιρία εισόδου στην αγορά, η έξοδος είναι μία πιο δύσκολη υπόθεση, είπε ο Thiel της BlackRock.

SHARE