Άρεσαν στους εκδότες οι υποσχέσεις Κρέτσου για ενίσχυση εφημερίδων

 

Οι εκδότες της ΕΙΗΕΑ (Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών) παρουσίασαν στον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσο την
περασμένη εβδομάδα κατά την επίσκεψή του στα γραφεία τους σειρά αιτημάτων για τη σωτηρία των εφημερίδων.

Χτυπημένες από την οικονομική κρίση (μείωση των εσόδων από πωλήσεις και διαφήμιση), την εξέλιξη της τεχνολογίας σε ψηφιακή μέσω του Internet, αλλά και σειρά θεσμικών παρεμβάσεων των τελευταίων χρόνων (κατάργηση του αγγελιόσημου και υποχρέωση εργοδοτικής εισφοράς, κατάργηση υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών, διακηρύξεων κ.λπ., χωρίς παράλληλα μέτρα ανακούφισης), οι επιχειρήσεις Τύπου έχουν βρεθεί σε ασφυκτικό κλοιό: μεγάλος αριθμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις απέναντι σε προμηθευτές, εργαζόμενους και δανεισμό και κινδυνεύει άμεσα από έναν «ξαφνικό» θάνατο.

Από τα παλιότερα αιτήματα των εκδοτών είναι η μείωση του ΦΠΑ. Την ίδια ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες συμφωνούν στη μείωση, ακόμα και στον μηδενισμό του ΦΠΑ για τις ιντερνετικές εκδόσεις -όπως ισχύει για τα ιντερνετικά βιβλία- ως μέτρο στήριξης της ελευθερίας του Τύπου, οι έντυπες εφημερίδες επιβαρύνονται με 6% στις πωλήσεις, ενώ οι υπηρεσίες εκτύπωσης, η αγορά χαρτιού κ.λπ. βρίσκονται στον ανώτατο συντελεστή 23%. Υπ’ όψιν, από τον περασμένο Μάρτιο η τιμή του χαρτιού έχει ανέβει διεθνώς κατά 40%.

Ο Λευτέρης Κρέτσος είχε την ευκαιρία να συζητήσει επίσης με τους εκδότες την πρόταση που εκκρεμεί για έξτρα διαφημιστικό κονδύλι μέσω των υπουργείων, για το bar code στον Τύπο, τα προβλήματα στη διανομή κ.ά.

Η συνάντηση έγινε γνωστή έπειτα από ανακοίνωση της ΕΙΗΕΑ, η οποία σημείωνε το «θετικό κλίμα» και «τη διάθεση της κυβέρνησης για επίλυση των θεμάτων του κλάδου των εφημερίδων που χρονίζουν».

SHARE