Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`: Το σχέδιο της Τουρκίας να πάρει ολόκληρη την Κύπρο

Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` ανέφερε πως επιθυμία και στόχος της Άγκυρας είναι κάποτε να πάρει ολόκληρη την Κύπρο. Η Τουρκία, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, λέει ότι επιθυμεί να κάνει μια ομοσπονδιακή λύση αλλά «κακά τα ψέματα, λέει ομοσπονδία αλλά εννοεί συνομοσπονδία υπό την χείριστη μορφή της».

“Ο λαός μας  να μην ξεχνά ότι η Τουρκία τροχοδρόμησε και έχει φέρει πέραν των 300 χιλ. εποίκων για να αλλάξει την δημογραφική σύνθεση του λαού μας. «Όταν  θα γίνουν οι Τούρκοι περισσότεροι από εμάς τότε θα αξιωθεί να κάνει δημοψήφισμα και θα μας λέει ό,τι θέλει ο λαός».

Επιπρόσθετα είπε πως το μάθημα τους το ξέρουν πολύ καλά οι Τούρκοι γιατί έχουν πάρει πολλά εδάφη που δεν ήταν δικά τους και δυστυχώς σήμερα είναι δικά τους όπως είναι η Αλεξανδρέττα και η Αντιόχεια.
Η Αντιόχεια ήταν η θρησκευτική πρωτεύουσα του Πατριαρχείου Αντιοχείας και κάποτε ήταν στην Συρία , σήμερα είναι στην Τουρκία είπε ,ενώ ακολούθως αναφέρθηκε στην συντριπτική πλειοψηφία του Λιβάνου που ήσαν Χριστιανοί και που σήμερα είναι Μουσουλμάνοι, όπως συμπλήρωσε .

«Δεν πιστεύω να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού το νέο έτος»

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την λύπη του ότι το εθνικό μας θέμα δεν τελεσφορεί και είπε: «Δεν πιστεύω να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού το νέο έτος παρόλο που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση ο ΟΗΕ αλλά και ο Πρόεδρος».

Επεσήμανε ωστόσο πως εκείνο που πρέπει να γίνει είναι όπως ο κυπριακός λαός εργαστεί σωστά, προγραμματισμένα, ούτως ώστε, σημείωσε, μέσα στα τόσα αρνητικά να έχουμε και ένα θετικό και από οικονομικής απόψεως να πηγαίνουμε καλά.

Χωρίς, είπε, οικονομικό υπόβαθρο ο αγώνας μας δεν θα είναι επιτυχημένος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην συνέχεια χαρακτήρισε το έτος που μας φεύγει «καλό» τουλάχιστον για την εκκλησία αφού από πνευματικής όψεως ήταν ένα καρποφόρο έτος από κάθε άποψη.

H Θεολογική μας Σχολή είπε, «διάγει το 4ο έτος, μας έχει βοηθήσει αρκετά, ο θεολογικός μας κόσμος δουλεύει σωστά αλλά και ο κλήρος μας, οι κληρικοί μας, είναι η δύναμη μας και σχεδόν στην ολότητα του ο κλήρος δουλεύει καταξιωμένα».

O κλήρος, συνέχισε, είναι κοντά στο λαό μας και οι ναοί μας είναι κατάμεστοι και τις Κυριακές και τις γιορτές και εμείς είμαστε κοντά στο λαό μας αλλά και ο λαός μας είναι κοντά σε εμάς.

Επεσήμανε τέλος πως η οικονομία του τόπου επίσης πάει καλά, και η Εκκλησία μας καλύτερα .

SHARE