Απόστολος Λάζαρης: Έφυγε στα 97 του ο πρώτος υπουργός Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ

 

Σήμερα στις 12.00 στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών η κηδεία του Απόστολου Λάζαρη.  Ο Απόστολος Λάζαρης γεννήθηκε το Μάιο του 1921 στα Λαζαράτα Λευκάδας. Την περίοδο της ναζιστικής κατοχής υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ. Σπούδασε οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), και συνέχισε τις σπουδές του στη Βρετανία (Μάντσεστερ) και την Ιταλία (Ρώμη), όπου αναγορεύθηκε διδάκτορας οικονομικών επιστημών.

Διετέλεσε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αλλά κυρίως σταδιοδρόμησε σε διεθνείς οργανισμούς. Μάλιστα υπήρξε διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ, του σημαντικότερου διεθνούς οργανισμού.

Το 1973 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το αντιχουντικό ΠΑΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1978 του ανέθεσε την προεδρία της «Επιτροπής Ανάλυσης και Προγραμματισμού» του Κινήματος, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Σημίτης, ο Γεράσιμος Αρσένης ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης και άλλοι.

Το 1981 ο Απόστολος Λάζαρης εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 1985 βουλευτής Α΄ Αθηνών. Διετέλεσε υπουργός Συντονισμού από τον Οκτώβριο του 1981 ως τον Ιούλιο του 1982 (πρώτος τη τάξει υπουργός). Τον Ιούλιο του 1982 το υπουργείο Συντονισμού αντικαταστάθηκε από το καινούριο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το οποίο ανέλαβε ο Γεράσιμος Αρσένης, που διατήρησε και τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που είχε από το 1981. Ο Λάζαρης επέστρεψε στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 1984, όταν ανέλαβε υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως, μέχρι τον Ιούλιο του 1985.

Το Νοέμβριο του 1988 ήρθε σε σύγκρουση με τον Ανδρέα Παπανδρέου και παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα στην Α΄ Αθηνών (τον αντικατέστησε ο Γιάννος Παπαντωνίου), ενώ το 1989, λαμβάνοντας την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού, εκλέχθηκε ανεξάρτητος βουλευτής Λευκάδας.

Αξιόλογη είναι και η συγγραφική του δραστηριότητα, στην οποία εντάσσονται τα έργα Η μηχανική ελέγχου του αναπτυξιακού προγράμματος (1977) και Ποιος σοσιαλισμός; (1989)

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, η κηδεία του θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη.

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής για την απώλεια του Αποστόλου Λάζαρη

 «Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Αποστόλου Λάζαρη, ενός εξέχοντος στελέχους της δημόσιας ζωής επί πολλές δεκαετίες. Διακρίθηκε στον επιστημονικό τομέα, ως διαπρεπής οικονομολόγος και πανεπιστημιακός δάσκαλος, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνείς οργανισμούς. Υπηρέτησε την πολιτική ζωή της πατρίδας μας με δημοκρατική συνέπεια και ήθος, δίνοντας ανελλιπώς το ‘‘παρών’’ στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία, ανεξαρτησία και θεμελίωση ενός σύγχρονου κράτους δικαίου. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους του».

Ο Γ.Παπανδρέου

«Ο Απόστολος Λάζαρης, υπήρξε λαμπρός επιστήμονας, αλλά και σεμνός αγωνιστής για την Ελευθερία, την περίοδο της Κατοχής, τη Δημοκρατία και την πραγματική Αλλαγή της χώρας, στη συνέχεια.

Πάντα συνεπής με τις δημοκρατικές αρχές και τις αξίες του.

Το 1981 συνέβαλε καθοριστικά στο έργο της πρώτης αριστερής κυβέρνησης που  βίωσε ο τόπος. Έβαλε και τη δική του σφραγίδα στον προγραμματικό λόγο του ΠΑΣΟΚ, ως επικεφαλής της διαμόρφωσης του προεκλογικού προγράμματος και πάλεψε για να κάνουμε πράξη τα οράματά μας.

Οι συμπολίτες μας τον τίμησαν εκλέγοντάς τον βουλευτή Αθηνών και Λευκάδας και ο Ανδρέας του εμπιστεύτηκε τα Υπουργεία Συντονισμού και Προεδρίας.

Το έργο και οι αγώνες του χαίρουν του σεβασμού μας.

Η απώλεια του Απόστολου, μας γεμίζει όλους με θλίψη.

Στους οικείους τους εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.»

 

SHARE