Απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας η Κομισιόν – Διορία τριών εβδομάδων για να αλλάξει

Την απόρριψη του προϋπολογισμού της Ιταλίας αποφάσισε η Κομισιόν και ζητά από την χώρα να καταθέσει νέο σχέδιο. H Ρώμη έχει διορία τριών εβδομάδων για να παρουσιάσει το αναθεωρημένο προσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ευρωπαϊκή πηγή υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ και πως στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που θα δοθεί το απόγευμα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί θα ζητήσει από την Ιταλία “να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της”.

Οι Βρυξέλλες επιμένουν στη μείωση του στόχου του ελλείμματος για το 2019 με την ιταλική κυβέρνηση να αρνείται παρεμβάσεις στη βάση του προϋπολογισμού, με τον Ματέο Σαλβίνι να αναφέρει ότι “τα μέτρα για το εισόδημα του πολίτη και τη μείωση της συντάξιμης ηλικίας δεν θα αλλάξουν”, έστω και αν “είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Κομισιόν θα απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό”.

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλ. Ντομπρόβσκις θύμισε προηγούμενες δεσμεύσεις της Ρώμης για τα οικονομικά και ξεκαθάρισε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδό της».

«Ζητήσαμε από την Ιταλία να αλλάξει τον προϋπολογισμό της για το 2018. Η χώρα έχει περιθώριο τριών εβδομάδων να το πράξει.  Η Ευρωζώνη στηρίζεται στην εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών.  Η Ιταλία δεν τηρεί τους κανόνες που ισχύουν», τόνισε.
Και πρόσθεσε πως ίναι λάθος κάποιες χώρες, όπως η Ιταλία, να προσπαθούν να διαχειριστούν το χρέος τους μέσω αύξησης του. «Το κόστος εξυπηρέτησης του ιταλικού χρέους είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.  Για παράδειγμα το 2017 η Ιταλία δαπάνησε τα ίδια κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του χρέους της με αυτά που έδωσε για τη στήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας», εξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Λυπούμαστε για την εξέλιξη, υποστήριξε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβίσι, τονίζοντας ότι είναι πρωτοφανής εξέλιξη. Είπε ότι η απάντηση που έστειλε προ ημέρων η κυβέρνηση της Ρώμης δεν απαντούσε σε όσα ζήτησε η Κομισιόν.

Η Ιταλία, μαζί με τις 18 άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, υπέβαλε τον προϋπολογισμό της προς έγκριση στην Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει σχέδια για το στόχο του ελλείμματος στο 2,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το επόμενο έτος, έναντι του 0,8% που τέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Κοντε: Δεν υπάρχει Plan B για τον προϋπολογισμό – «Όχι» σε αλλαγές στη βάση του σχεδίου μας

Τα περί ύπαρξης Plan B όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2019 απέρριψε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουσέπε Κόντε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.
«Δεν τίθεται θέμα Plan Β σχετικά με τον προϋπολογισμό» δήλωσε ο Κόντε εν αναμονή της απάντησης της Κομισιόν.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν είναι αποδεκτές παρεμβάσεις στη βάση του προϋπολογισμού. «Δεν μπορώ να δεχθώ αλλαγές στη βάση του προϋπολογισμού» τόνισε.

Σαλβίνι: Θα ακούσουμε όλες τις απόψεις για τον προϋπολογισμό, αλλά δεν υποχωρούμε

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υποχωρήσει όσον αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό εξέφρασε για ακόμα μία φορά, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι.

«Θα ακούσουμε όλες τις απόψεις σχετικά με τον προϋπολογισμό, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε» δήλωσε και πρόσθεσε «ο μόνος θεσμός που μπορεί να βελτιώσει τον προϋπολογισμό είναι η ιταλική βουλή».

SHARE