Απαγορεύουν οι δανειστές στην κυβέρνηση να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ στις λαικές συνοικίες

 

Στην αντίδραση των θεσμών προσέκρουσαν τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σε ακίνητες περιουσίες αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, η κυβέρνηση προωθούσε αυτή τη λύση προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με υψηλότερο ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες των λεγόμενων “λαϊκών” περιοχών, όπου, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των εκτιμητών, οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν σημαντικά ώστε να προσεγγίσουν τις πραγματικές.

Οι θεσμοί διεμήνυσαν στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να ασκείται κοινωνική πολιτική δια του ΕΝΦΙΑ και κυρίως πως δεν πρέπει να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο οι μεσαίες και μεγάλες περιουσίες. Έτσι, υπό το βάρος του δυνητικού πολιτικού κόστους και του εκλογικού κύκλου, η κυβέρνηση εξετάζει δύο εναλλακτικά σενάρια: να υπολογιστεί και φέτος ο ΕΝΦΙΑ με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες ή να εφαρμοστούν οι νέες τιμές, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις στα κλιμάκια και στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις.

SHARE