Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για τα αντισταθμιστικά των F-16

Απαντήσεις για την τροπολογία που κατατέθηκε και αφορά στην αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας από την Lockheed Martin Corporation έδωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Καμμένος.

Η εν λόγω κυβερνητική τροπολογία καλεί τη Βουλή να παρέχει εξουσιοδότηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να καταρτίσει σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων με την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, ύψους τουλάχιστον 230 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των F16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Αθήνα να πληρώσει όλο το τίμημα που είχε συμφωνήσει τότε», τόνισε ο κ. Καμμένος.

Σημειώνεται πως η προσφορά της εταιρείας χαρακτηρίζεται στην τροπολογία ως απαραίτητο μέτρο «για την εγκαθίδρυση και συντήρηση εγχώριας τεχνολογικής-βιομηχανικής βάσης και με σκοπό την προστασία ουσιωδών συμφερόντων της χώρας, ιδιαίτερα για την ασφάλεια εφοδιασμού και πληροφοριών αλλά και για την επιχειρησιακή αυτονομία των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε πως σωστά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατήργησε νομοθετικά τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων Α.Ω., τονίζοντας ότι στο παρελθόν αποτέλεσαν εστία διαφθοράς, ωστόσο ο ίδιος εστίασε στα οφέλη για τις ένοπλες δυνάμεις και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη σύμβαση αντισταθμιστικών.

«Η τροπολογία αναφέρεται στην υποχρέωσή μας 15/3/19 να κλείσουμε τελειωτικά τη σύμβαση Α.Ω. των F-16 του ‘05. Η συγκεκριμένη σύμβαση προέβλεπε την υποχρέωση των ΗΠΑ να δοθούν στην ελληνική βιομηχανία 230 εκατ. ευρώ, έναντι της αγοράς των F-16. Στη διάρκεια των συζητήσεων που είχαμε για αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Η ελληνική νομοθεσία έχει αλλάξει, δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά και εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα δεχθούμε αντισταθμιστικά παρά μόνο για ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, χωρίς να υπάρχουν όμως… Στο παρελθόν τα αντισταθμιστικά ήταν η αιτία της διαφθοράς», τόνισε.

«Το πρόγραμμα αναβάθμισης, λόγω των χαρακτηριστικών του, υλοποιείται μέσω διακριτικής συμφωνία με τις ΗΠΑ. Η εγχώρια βιομηχανία θα υλοποιήσει όλες τις φάσεις…. Η βιομηχανία θα διασφαλίσει έργο δεκάδων εκατομμυρίων από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Μόνο ένα F-16 θα φύγει από την Ελλάδα για να γίνει αυτό και τα υπόλοιπα θα κατασκευαστούν εδώ! Η κυβέρνηση ζήτησε τα 230 εκατ. ευρώ να αφαιρεθούν από τη σύμβαση και αυτή είναι η διαφορά στη Βουλή μεταξύ του 1,1 και 1,3. Λέγαμε να μειωθούν από το τίμημα αναβάθμισης, αλλά δεν το δέχθηκε η αμερικανική πλευρά. Δεσμεύτηκε όμως ότι τα 230 εκατ. θα τα δώσει στην εγχώρια βιομηχανία και κυρίως τις υποδομές της ΕΑΒ», εξήγησε και πρόσθεσε:

«Εκτός της ΕΑΒ όλα τα ανταλλακτικά εργαλεία και καλώδια θα προέρχονται από ελληνικές εταιρίες. Η επιλογή δεν θα γίνει από Αμερικανούς, με τα δικά τους στάνταρ. Δεν θα παρέμβει χέρι ελληνικό που να έχει σχέση με εταιρίες».

«Έχουμε βάλει και κατασκευή σπιτιών για το προσωπικό για περιοχές που υπάρχει πρόβλημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», επισήμανε.

«Χωρίς λοιπόν οικονομική επιβάρυνση η εγχώρια βιομηχανία θα ωφεληθεί σε σημαντικό βαθμό, με τη διασφάλιση θέσεων εργασίας», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας.

«Η Lockheed Martin ήταν έτοιμη να μεταφέρει τη γραμμή παραγωγής σε άλλη χώρα. Τώρα η Ελλάδα γίνεται η κύρια χώρα παραγωγής! Δουλειά δηλαδή για τα επόμενα 20 χρόνια», είπε.

Όταν ρωτήσαμε τις νομικές υπηρεσίες του αν μπορεί να προχωρήσει όλο αυτό χωρίς νόμο, μας είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει γιατί είναι σαφής ο νόμος από την προσφορά! Μετά την ψήφιση από τη Βουλή, η συμφωνία θα υπογραφεί και θα κλείσει το πρόγραμμα του ‘05 και θα εξασφαλίσει τη συνέχιση αμυντικής βιομηχανίας».

Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον κ. Καμμένο ότι με την τροπολογία επαναφέρει από το παράθυρο τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα για εξοπλιστικές συμβάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. «Αποδεικνύονται τζούφιοι οι λεονταρισμοί του κ. Καμμένου και οπερέτα όλα αυτά που γίνονται στην κυβερνητική συμμαχία . Μας εμπαίζετε μήπως και ο ο μικρότερος εταίρος της κυβέρνησης επιτύχει την μη εκλογική εξαφάνιση και ο μεγαλύτερος την εκλογική συντριβή. Και η κοροϊδία έχει τα όρια της όλοι σας έχουν καταλάβει πλέον” σημείωσε ο Σ. Κεδίκογλου.

Συνέχισε λέγοντας «επαναφέρετε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που τόσο είχε καταγγείλει στο παρελθόν και όχι από την πίσω πόρτα αλλά από την μπροστινή, για να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα λίγο πριν εγκαταλείψετε την εξουσία και μάλιστα μέσω διακρατικής συμφωνίας”.

Βενιζέλος: Μήπως η Lockheed είναι φιλέλληνες και φιλεύσπλαχνοι;

Πολύ ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου. «Μήπως είναι φιλέλληνες και φιλεύσπλαχνοι;» ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος για τα 230 εκατ. ευρώ που εμφανίζονται σαν προσφορά της Lockheed Martin, κατασκευάστριας των αεροσκαφών F-16, σε αντιστάθμισμα για τη συμφωνία του περίπου 1,5 δισ. που θα κοστίσει ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών αεροσκαφών για να απαντήσει: «Προφανώς όχι, αυτό έχει συνυπολογιστεί στο κόστος».

Κεδίκογλου: Η κυβέρνηση είναι κακόγουστη οπερέτα, μια χαρά συνεργάζεστε για συμβάσεις εκατομμυρίων

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Καμμένο αναφορικά με την τροπολογία αλλά και συνολικά στην συγκυβέρνηση. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε «χοντράδα» την ρύθμιση και «κακόγουστη οπερέτα» με δήθεν συγκρούσεις τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Η κυβέρνηση είναι κακόγουστη οπερέτα. Η δήθεν κόντρα αποτελεί ιστορία για αγρίους για να αποφύγει ο μικρότερος την εξαφάνιση και ο μεγαλύτερος την συντριβή. Ματαιοπονείτε. Όταν πρόκειται για σκιώδεις συμβάσεις εκατομμύριων μια χαρά συνεργάζεστε. Επαναφέρετε τα Α/Ω από την μπροστά πόρτα για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά δεν ενημερώθηκε για την νέα σύμβαση που ετοιμάζει το ΥΠΕΘΑ και στην συνέχει ανέπτυξε μια σειρά προβληματισμών για την διαφάνεια της τροπολογίας.

«Μόνο το 70% των 230 εκατ. ευρώ θα πάνε στην ΕΑΒ. Τα υπόλοιπα 70 εκατ ευρώ ποιος θα τα πάρει; Θέλουμε αναλυτικό κατάλογο. Επίσης η ΕΑΒ τον Αύγουστο υπέγραψε σύμβαση 87 εκατ. ευρώ. Ποιοι θα πάρουν τα υπόλοιπα χρήματα».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης o Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε την αδιαφανή διαδικασία που ακολούθησε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

 

Αδωνις: Η Lockheed θα συνεργαστεί στα F-16 με εταιρείες φίλων του Καμμένου!

SHARE