Ανάλυση Deutsche Bank: Δεν φαίνεται μεγάλη ανάπτυξη – Αρνητικός δανεισμός τραπεζών μέχρι το 2020

 

“Η πιθανότητα για μια ευχάριστη έκπληξη στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας  περιορίζεται από την απουσία μιας ισχυρής πιστωτικής η δημοσιονομικής ώθησης”, αναφέρει η Deutsche Bank σε σημείωμα με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου.

Το ΔΝΤ και η Κομισιόν περιμένουν το ΑΕΠ να εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2% το 2018 και το 2019. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει την πιστωτική, δημοσιονομική ή εξωτερική ώθηση που επέτρεψε στην Ιρλανδία ή την ιβηρική χερσόνησο να εμφανίσουν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, αναφέρει.

Αναγνωρίζει  όμως ότι “Η ελληνική οικονομία έχει γνωρίσει έξι διαδοχικά τρίμηνα θετικής ανάπτυξης και η ανεργία είναι πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2011”

Για τον τραπεζικό κλάδο η Deutsche Bank σημειώνει ότι εστιάζοντας στην εγχώρια ζήτηση του ιδιωτικού τομέα, η ανάπτυξη του δανεισμού αναμένεται να παραμείνει αρνητική μέχρι το 2020, καθώς οι τράπεζες περιορίζονται από τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Στη δημοσιονομική πλευρά, η τράπεζα επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να δει έναν εξαιρετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης “ιδίως με τη νομισματική πολιτική  να γίνεται σταδιακά λιγότερο υποστηρικτική”.

Δημοσιονομικά, η Ελλάδα παραμένει σε μια δύσκολη ισορροπία: μια οριακή χαλάρωση θα μπορούσε να τονώσει τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, ωστόσο μεγάλες αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους ενδεχομένως να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές εν μέσω της σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών μέσω των υψηλότερων αποδόσεων και της αβεβαιότητας, προειδοποιεί η γερμανική τράπεζα.

Για τις πολιτικές εξελίξεις, η Deutsche Bank σημειώνει ότι η προσοχή στρέφεται στις επερχόμενες γενικές εκλογές οι οποίες ενδεχομένως να γίνουν νωρίτερα από το Σεπτέμβριο του 2019 για να πραγματοποιηθούν μαζί  με τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η τράπεζα σημειώνει ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας, αν και ενδεχομένως χωρίς αυτοδυναμία στη Βουλή.

Όσον αφορά τους εξωτερικούς κινδύνους, η Deutsche Bank σημειώνει ότι εμφανίζουν πτωτική τάση. “Η λίστα περιλαμβάνει τους εμπορικούς πολέμους και την παγκόσμια ανάπτυξη, την εμπορική έκθεση της Ελλάδας στην Τουρκία και τα τρωτά σημεία του τουριστικού τομέα καθώς έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για προορισμούς στην περιοχή της Μεσογείου εκτός της Ε.Ε.

SHARE