>Alpha Eurobank conference call

>

Τη σημαντικότητα της δημιουργίας του νέου ηγετικού τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα επισήμαναν οι αξιωματούχοι της Alpha Bank και της Eurobank κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν σήμερα.

Τα στελέχη των δύο τραπεζών δέχτηκαν αρκετές ερωτήσεις αναφορικά με το υποχρεωτικά μετατρέψιμο ομόλογο καθώς και τα υπόλοιπα σχέδια για την κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου τραπεζικού σχήματος.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση θα στηριχθεί σε τρεις πυλώνες, την απομόχλευση του προϋπολογισμού με στροφή προς assets μικρότερου ρίσκου, την έκδοση υποχρεωτικά μετατρέψιμου ομολόγου και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τόνισαν οι αξιωματούχοι.

“Τόσο η έκδοση του υποχρεωτικά μετατρέψιμου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από το Κατάρ, όσο και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,25 δισ. ευρώ είναι πλήρως εγγυημένες”, σημείωσαν.

Σε ό,τι αφορά το πόρισμα της BlackRock, οι δύο τράπεζες εκτιμούν ότι οι αυξημένες προβλέψεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν το δίχτυ προστασίας για τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων.

Πρόσθεσαν δε, αναφορικά με τις ανησυχίες για ενδεχόμενο κλείσιμο πολλών καταστημάτων, ότι είναι προφανές ότι θα κλείσουν καταστήματα, ωστόσο ο σχεδιασμός θα γίνει πολύ προσεχτικά, λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική των δύο τραπεζών, καθώς

Εξάλλου, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι σχετικά με το ενδεχόμενο να προκύψουν θέματα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς σε αρκετούς τομείς το μερίδιο αγοράς της ενιαίας τράπεζας είναι ιδιαίτερα υψηλό. “Είναι πολύ πρόωρο να προβούμε σε εκτιμήσεις για το πόρισμα της Επιτροπής, ωστόσο θα ελεγχθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, αν και είναι νωρίς”, σχολίασαν.

Θετικοί οι αναλυτές για το deal Alpha Bank-Eurobank

Θετικοί είναι κατ αρχήν οι ξένοι αναλυτές στη συμφωνία μεταξύ Alpha Bank και Eurobank, διατηρώντας ωστόσο ο κάθε ένας και κάποιες επιφυλάξεις.

Η UniCredit σχολιάζει ότι η ένωση της Alpha Bank με την Eurobank θα αντιμετωπίσει πρόβλημα κεφαλαίου, εξαιτίας της έκθεσης των δύο τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα. «Σύμφωνα με την τρέχουσα αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι δύο τράπεζες, το νέο σχήμα που θα προκύψει μπορεί να έχει έλλειμμα κεφαλαίου ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, δεν βλέπουμε κάποια βελτίωση της δύσκολης θέσης ρευστότητας με την συγχώνευση», τονίζει η UniCredit. Ωστόσο, προσθέτει ότι οι δύο τράπεζες ταιριάζουν μαζί. Η σύσταση και για τις δύο μετοχές είναι sell με τιμή-στόχο τα 2,6 ευρώ για την Alpha Bank και τα 2,15 ευρώ για τη Eurobank.

Η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση hold για τις δύο τράπεζες, τονίζοντας πως το deal έχει λογική αλλά εμφανίζεται σκεπτική σχετικά με το εάν θα είναι αρκετό από μόνο του για να αλλάξει το κλίμα στην αγορά δεδομένου του εκτελεστικού και κρατικού ρίσκου. «Διατηρούμε την επιφυλακτική μας στάση». Ακόμη, σχολιάζει ότι αναμένει περαιτέρω δραστηριότητα συγχωνεύσεων στον κλάδο, ενώ προσθέτει πως αν και θεωρεί πως γενικώς οι M&A δεν οδηγούν στη δημιουργία αξίας, «βλέπουμε ότι η συγκεκριμένη συγχώνευση είναι αναγκαία κίνηση για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους». Τα ρίσκα για τη συμφωνία είναι εκτελεστικά και συνδέονται και με την κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Ακόμη ένα ρίσκο είναι η ρευστότητα και οι ανάγκες σε κεφάλαιο.

Η Citigroup επισημαίνει ότι υπάρχει στρατηγική λογική σε αυτή τη συμφωνία.

Η UBS διατηρεί τη σύσταση buy και για τις δύο τράπεζες, ενώ κάνει λόγο για μια συγχώνευση μεταξύ ίσων. Σχολιάζει ότι η κίνηση είναι θετική για τον κλάδο καθώς βελτιώνει το κλίμα και δημιουργεί μια μεγαλύτερη τράπεζα με καλύτερη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, δημιουργεί σημαντικές συνέργειες, ενώ η συμμετοχή του Κατάρ θεωρείται ως ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες. Επισημαίνει ακόμη ως «δίκαιη» για τους μετόχους και των δυο τραπεζών τη σχέση ανταλλαγής, ενώ αναγνωρίζει και κάποιο εκτελεστικό ρίσκο.

Η Merrill Lynch από την πλευρά της σχολιάζει ότι η ανακοίνωση συγχώνευσης είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά χωρίς να είναι και η τελειωτική λύση. Από τη συγχώνευση θα δημιουργηθεί ο δεύτερος μεγαλύτερος «εθνικός πρωταθλητής» στην Ελλάδα. «Από τη συγχώνευση δημιουργείται ένας εθνικός πρωταθλητής που είναι πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει, σύμφωνα με την άποψή μας. Ως εθνικός πρωταθλητής θα περιμένουμε να ζητηθεί από την τράπεζα να διατηρήσει κεφαλαιακή θέση μεγαλύτερη του μέσου όρου, και εκτιμούμε ότι σύμφωνα με τους κανόνες της Βασιλεία ΙΙΙ για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, το core tier 1 αναμένεται στο 9,5% μέχρι το 2013».

Η Merrill Lynch επισημαίνει ότι η συγχώνευση απαντά σε κάποιες ανησυχίες για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να επιλυθούν. «Θεωρούμε πως η ενοποίηση είναι θετική για την ελληνική τραπεζική αγορά. Το νέο σχήμα θα ωφεληθεί από το χαμηλότερο χρηματοδοτικό κόστος μεσοπρόθεσμα και η αύξηση της συγκέντρωσης μπορεί να αποδειχθεί θετική για τις καταθέσεις. Ακόμη, είναι ενθαρρυντικό ότι οι τράπεζες βελτιώνουν το επίπεδο κεφαλαιοποίησής τους και ότι ο επενδυτής του Κατάρ είναι πρόθυμος να διοχετεύσει περαιτέρω κεφάλαια».

Επίσης, εκτιμά πως αν και η ανακοίνωση για συγχώνευση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, η ML θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει πιο θετική για τις ελληνικές τράπεζες δεδομένων των αβεβαιοτήτων που παραμένουν. «Βλέπουμε ακόμη ρίσκα από τα επικείμενα stress tests της BlackRock στα βιβλία δανείων των ελληνικών τραπεζών».