Alpha Bank: Η κυβέρνηση ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων

ALPHA BANK
ALPHA BANK

«Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτό κατέστη δυνατό με α) την πλήρη εξειδίκευση των μέτρων περικοπής δαπανών ύψους €11,5 δις που είχαν θεωρηθεί (από την Τρόικα) αναγκαία για την εκτέλεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012-2014, ώστε να εξασφαλισθεί πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 4,5%. του ΑΕΠ, β) καλύτερη του προβλεπομένου εκτέλεση του Π2012 στο 7μηνο.’12, γ) μεγάλη πρόοδο στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και δ) σαφή προσανατολισμό και αποφασιστικότητα για επιτάχυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εκτέλεσης του διευρυμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση λαμβάνει ήδη όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή υλοποίηση του Π2012, του οποίου η εκτέλεση είναι ήδη πολύ καλύτερη του προβλεπομένου στο 7μηνο του 2012, παρά το ότι η είσπραξη μεγάλου μέρους των κρατικών εσόδων θα πραγματοποιηθεί κυρίως στο τελευταίο 5μηνο του έτους».

«Διαφαίνεται ήδη ότι η υλοποίηση του Π2012 θα είναι πράγματι καλύτερη από ότι έχει σχεδιαστεί και, αν εισπραχθούν και τα έσοδα του ΠΔΕ όπως έχει προγραμματιστεί, τότε είναι πράγματι εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,5% του ΑΕΠ ήδη από το 2012. Με το αποτέλεσμα αυτό, θα έχει ήδη συντελεστεί η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε παγκόσμιο επίπεδο έως σήμερα, με την μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 10,7 π.μ. του ΑΕΠ από το 2009 μέχρι σήμερα, παρά την δραματική πτώση του ΑΕΠ της χώρας κατά -6,9% το 2011 και κατά -6,0% το 2012» προσθέτει η Alpha. Και συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Έχει επιτύχει σημαντική πραγματική εσωτερική υποτίμηση με βάση το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, η οποία (σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) θα ανέλθει στο 23% στο τέλος του 2012, και στο 26% στο τέλος του 2013, έναντι του 4ου 3μήνου του 2009».

«Η Ελλάδα μέσα σε 2,5 έτη κατάφερε να μειώσει δραστικά τις μακροοικονομικές της ανισορροπίες, τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και στο ισοζύγιο πληρωμών, και να αυξήσει ουσιαστικά την διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της» σχολιάζουν επίσης οι αναλυτές της Alpha Bank. «Δημιουργήθηκαν έτσι οι συνθήκες για πλήρη απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα του ελληνικού δημοσίου από το σκληρό ναρκωτικό του συνεχώς αυξανόμενου δανεισμού από το εξωτερικό. Ο δανεισμός από το εξωτερικό υπήρξε στην Ελλάδα η «εύκολη» (πολιτικά ανώδυνη) πηγή χρημάτων για τη χρηματοδότηση ανεξέλεγκτων παροχών στους πάντες, αντιοικονομικών και αντικοινωνικών καταστάσεων σπατάλης και διαφθοράς στο δημόσιο τομέα και αυξανόμενης φοροδιαφυγής στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτή η πραγματικότητα οδηγεί σταδιακά σε σημαντική βελτίωση της θέσης της Ελλάδος διεθνώς. Το μεγάλο πλήθος των διεθνών εμπειρογνωμόνων ενημερώνεται τώρα σταδιακά για τις πραγματικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, έπαψαν ξαφνικά να βρίσκουν εύκολα επιχειρήματα για διατύπωση αρνητικών σχολίων για τη χώρα μας. Πόσες φορές, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να επαναλαμβάνει την άποψη ότι μια χώρα μέλος της Ζώνης του Ευρώ δεν μπορεί να υποτιμήσει την πραγματική ισοτιμία του νομίσματός της, όταν η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε εσωτερική υποτίμηση κατά 23% μέσα σε 3-έτη. Έως πότε μπορεί το οποιοδήποτε διεθνές μέσο ενημέρωσης να διατυμπανίζει καθημερινά ότι η Ελλάδα δεν έχει πραγματοποιήσει καμιά πρόοδο στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, όταν η Ελλάδα έχει εξαλείψει ήδη το πρωτογενές έλλειμμα της ΓΚ.

Τελευταίως, υποστηρίζεται πλέον ότι ‘η Ελλάδα θα μείνει τελικά στο ευρώ, αλλά για πολιτικούς λόγους’, καθώς πολλοί αναλυτές βρίσκονται σε αδυναμία να συγκεράσουν το καλό κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται για την Ελλάδα με τις βαθειά ριζωμένες αλλά λανθασμένες απόψεις τους για την έλλειψη προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας».

«Μετά τις μεγάλες προσαρμογές που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα, εκείνο που απαιτείται τώρα είναι η έγκαιρη (από το 2013) έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση. Αυτό θα πρέπει να είναι η κύρια επιδίωξη της οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστεί σε συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα» σχολιάζει η Alpha, προσθέτοντας αναφορικά με τη φοροδιαφυγή ότι «έχει αρχίσει να εντείνεται επικίνδυνα και να αποκτά διαρθρωτικό χαρακτήρα και έντονα αντικοινωνική διάσταση». Όπως εξηγεί, «όταν οι φορολογούμενοι συνειδητοποιούν ότι οι προοπτικές μείωσης των ελλειμμάτων μέσω μείωσης των δαπανών δεν μπορούν να συνεχισθούν επί μακρόν και να αποκτήσουν μονιμότερο χαρακτήρα (υπάρχει κάποιο φυσικό όριο στην μείωση των συντάξεων, για παράδειγμα) και, συνεπώς, το κράτος θα στραφεί αργά ή γρήγορα σε μέτρα αύξησης του φορολογικού βάρους, αρχίζουν να φοροδιαφεύγουν όλο και περισσότερο σε μια προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για την αντιμετώπιση των μελλοντικών αυξημένων τους υποχρεώσεων».

«Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορεί να προέλθει ούτε από την επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής ούτε από την χαλάρωση της προσπάθειας για την μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Η ‘εξασφάλιση’ ευρωπαϊκών πόρων και εγγυήσεων για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή των μεγάλων έργων υποδομής ή του ΕΣΠΑ μπορεί να δράσει επιβοηθητικά. Η μόνη πραγματική ελπίδα, όμως, της χώρας για ανάπτυξη στην σημερινή συγκυρία είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Η έγκαιρη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει, βεβαίως, ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και θα είναι επαρκώς εμπλουτισμένο με επενδυτικά χαρτοφυλάκια ικανά να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια σημαντικού ύψους».

SHARE