«Άλμα» για την ελληνική startup giaola.gr, η ένωση των δυνάμεών της με τον όμιλο του ΟΤΕ (11888 giaola)

«Ένα μεγάλο άλμα και όχι απλά ένα ακόμη βήμα σηματοδοτεί για την βραβευμένη ελληνική startup εταιρεία, την online πλατφόρμα giaola.gr, η ένωση των δυνάμεών της με τον όμιλο του ΟΤΕ που μετασχηματίζει την υπηρεσία του 11888 σε 11888 giaola», αναφέρει ο ιδρυτής της ελληνικής βραβευμένης νεοφυούς επιχείρησης Θάνος Παπαδημητρίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θάνος Παπαδημητρίου, από την πρώτη μέρα λειτουργίας της ως νεοφυούς επιχείρησης το 2014 η giaola φέρνει επαγγελματίες κάθε είδους πιο κοντά στη ζήτηση των υπηρεσιών τους από καταναλωτές. Πλέον, με τη συνεργασία με το 11888 του ΟΤΕ, γίνεται ένα πραγματικό άλμα και η ζήτηση και η προσφορά ενισχύονται σημαντικά, επιτρέποντας την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας που συνδυάζει το εύρος και την αξιοπιστία ενός επίσημου τηλεφωνικού καταλόγου με νέες online λειτουργίες.

Όπως μας αναφέρει, κάποιες νέες πρώτες καινοτομίες που προσφέρει η συνεργασία είναι η δυνατότητα που έχουν οι καταναλωτές να κλείνουν ραντεβού με τον επαγγελματία που χρειάζονται, να ζητούν προσφορές, να συγκρίνουν τιμές, να επωφελούνται από εκπτώσεις, ακόμη και να ζητούν εξειδικευμένες υπηρεσίες εφόσον το επιθυμούν μέσα από την ιστοσελίδα 11888.gr, την εφαρμογή για κινητά και το τηλεφωνικό κέντρο του 11888. Επίσης, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες τον μήνα, το 11888 giaola προσφέρει προηγμένες υπηρεσίες και εξειδικευμένα εργαλεία για την προβολή των επιχειρήσεων μέσα από τα κανάλια του, όπως ένα πλήρες επαγγελματικό προφίλ, καθώς και τη δυνατότητα να διαχειρίζονται σε πραγματικό χρόνο τις υπηρεσίες τιμοκαταλόγου τους, τις προσφορές, το ημερολόγιο και τα ραντεβού τους.

Για την ιστορία, η ιδέα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013 αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Θάνος Παπαδημητρίου: Έχοντας γυρίσει από την Αμερική με μεγάλη εμπειρία σε τεχνολογικά startups, αποφάσισε να ανακαινίσει το σπίτι του στην Αθήνα και βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα παράδοξο που λίγο πολύ όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει: δυσκολία στην εύρεση τεχνικών τη στιγμή που η ανεργία στην Ελλάδα κάλπαζε, ασυνέπεια στα ραντεβού, μεγάλες διακυμάνσεις στις προσφορές για την ίδια δουλειά, κακή ποιότητα εργασίας. Του έτυχαν όμως και αξιόλογοι επαγγελματίες, τους οποίους θα ήθελε να μπορεί να συστήσει σε ένα ευρύτερο κοινό πέραν των φίλων του, όπως μας αναφέρει. Αυτή ήταν η αρχή για να δημιουργηθεί το giaola.gr- η online πλατφόρμα, όπου οι χρήστες αναζητούν και βρίσκουν ελεγμένους επαγγελματίες για υπηρεσίες, ζητούν προσφορές, κλείνουν ραντεβού μαζί τους ηλεκτρονικά και τους αξιολογούν. Και όχι μόνο τεχνίτες, αλλά και πλήθος άλλες υπηρεσίες όπως ομορφιάς, υγείας και ευεξίας, λογιστικές κ.ά. Λίγα χρόνια μετά η ομάδα της giaola άρχισε να μεγαλώνει, η πλατφόρμα να δημιουργεί εκατοντάδες ηλεκτρονικά ραντεβού για τους επαγγελματίες της κάθε μήνα, και το 2016 η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, βράβευσε την giaola και επένδυσε σε αυτήν συμμετέχοντας στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η μετεξέλιξη του giaola, όπως μας αναφέρει ο Θάνος Παπαδημητρίου, αποτελεί για τον ίδιο αλλά και τους συνεργάτες του μια δικαίωση, καθώς πήρε την απόφαση να γυρίσει και να προσφέρει στη χώρα μας στην καρδιά της κρίσης, μετά από μια δεκαετή επιτυχημένη παραμονή στις ΗΠΑ, γνωρίζοντας όλα τα «μυστικά» του οικοσύστηματος των νεοφυών επιχειρήσεων.

Στη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, ο Θάνος Παπαδημητρίου συνίδρυσε το 2001 την AlphaDetail, μια εταιρία έρευνας αγοράς για φαρμακευτικές εταιρίες που αναζητούν τρόπο να χρησιμοποιήσουν συστατικά ήδη υπαρχόντων φαρμάκων σε νέες λύσεις, και η οποία λίγα χρόνια μετά έφθασε στις 15 κορυφαίες εταιρείες έρευνας αγοράς στις ΗΠΑ και πουλήθηκε στην Symphony Technology Group.

Στη διάρκεια μάλιστα της παραμονής του στις ΗΠΑ, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο φημισμένο ΜΙΤ στην Βοστόνη (μετά πήρε διδακτορικό τίτλο από το UCLA με υποτροφία από το ίδρυμα Ωνάση) ίδρυσε τη δική του επιχειρηματική θερμοκοιτίδα “mbriyo”, την έδρα της οποίας μετέφερε στην Αθήνα πριν 4 χρόνια.

Παράλληλα, μαζί με τον Chris Habachy και τον Brett Martin έχουν ιδρύσει στη Νέα Υόρκη, την «Charge Ventures», ένα fund που συγκεντρώνει κεφάλαια Ελλήνων επενδυτών (http://charge.vc/) για επενδύσεις σε εταιρείες νέας τεχνολογίας. Το fund έχει επενδύσει ήδη σε περίπου 25 εταιρείες όπως οι Transfix, Simple Contracts, Cargo, και Common Networks.

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι γιατί κάποιος έχοντας ζήσει και δημιουργήσει για περισσότερα από 10 χρόνια στο παγκόσμιο κέντρο της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, στη Silicon Valley στην Καλιφόρνια, γυρνάει πίσω στην Ελλάδα το 2012, όταν η οικονομική κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη. «Πάντα πίστευα ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό με καλά πτυχία και γνώσεις, καθώς και όλες τις απαραίτητες τηλεπικοινωνιακές υποδομές που σε συνδυασμό με την γεωπολιτική της θέση, της επιτρέπουν να αναδειχθεί σε βάση επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας, της έρευνας και του μάρκετινγκ» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θάνος Παπαδημητρίου και επισημαίνει: «Η πορεία της giaola αποτελεί ένα μικρό μόνο δείγμα των δυνατοτήτων για προοπτικές εξέλιξης που προσφέρει η ελληνική αγορά».