Αλήθειες Τσακαλώτου στο Παρίσι: Τα δύο λάθη του 2015-Ηττηθήκαμε στο χρέος-Πως το “όχι” στο δημοψήφισμα έγινε “ναι” -Η κρίση δεν τελείωσε στην ΕΕ

Αλήθειες που δεν λέγονται εντός Ελλάδας είπε στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ομιλία του στο Παρίσι με θέμα “Ongoing  Lessons from the Greek Crisis for Europe – Συμπεράσματα από την ελληνική  κρίση για την Ευρώπη”.

“Στο ερώτημα για το αν έχει τελειώσει η κρίση η απάντηση είναι όχι για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Μία αιτία είναι η ανισότητα. Δεν μειώθηκε στην ΕΕ μετά την κρίση.Νομίζω ότι μακροχρόνια θα επανέλθουμε στην ΕΕ για το χρέος” και ότι “θα υπάρξει ευρωπαϊκή λύση” εκτίμησε ο υπουργός.

Σε ερώτημα για το πιο ήταν το πιο μεγάλο λάθος του 2015, είπε ότι ήταν το γεγονός ότι δεν είχαμε καταλάβει τότε ότι είχαμε πολύ λίγες δυνάμεις. Δεν πιστεύω ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν είχαμε άλλον υπουργό και όχι τον Βαρουφάκη, πρόσθεσε.

Το δεύτερο μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι δεν αποτιμήσαμε σωστά την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή, είπε. Οι τρόποι και οι μέθοδοι είναι πολύ περισσότεροι από όσους φανταζόμουν, όταν ανέλαβα ως ΥΠΟΙΚ είπε.

Το “όχι” έγινε “ναι” στο δημοψήφισμα γιατί από μια ήττα σε ένα αριστερό κόμμα θα επηρεαζόταν όλη η αριστερά της Ευρώπης.

“Ηττηθήκαμε στην απόπειρά μας για μία καλύτερη συμφωνία για το χρέος” παραδέχθηκε ο ΥΠΟΙΚ. Και “κάναμε έναν συμβιβασμό”, πρόσθεσε, αποδεχόμενοι το πρόγραμμα με συμφωνία για παρεμβάσεις στο χρέος στο τέλος του προγράμματος.

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στις πολιτικές αποφάσεις του Eurogroup, καθώς πολλές εξ αυτών λαμβάνονται από πριν, σε “αίθουσες”. Ανέφερε επίσης ότι ο Σόιμπλε ήθελε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΛΥΣΗ

Αναλυτικά, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε για το θέμα του χρέους ότι “νομίζω ότι μακροχρόνια θα επανέλθουμε στην ΕΕ για το θέμα του χρέους. Και τούτο, γιατί η ΕΕ δεν μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια με τόσο μεγάλες διαφοροποιήσεις στο ύψος του χρέους ανάμεσα στα κράτη. Γιατί κράτη όπως η Ελλάδα και Ιταλία θα έχουν πιο υψηλά επιτόκια από ό,τι πχ η Ολλανδία και αυτό δεν είναι βιώσιμο γιατί θα προκαλέσει περιφερικά προβλήματα. “Κάποτε λοιπόν θα υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο χρέος”

Ανέφερε ότι πέρα από την παραπάνω οπτική αναφορικά με την συμφωνία για το χρέος υπάρχει και μία άλλη, αισιόδοξη οπτική. Αυτή είναι ότι η λύση που δόθηκε διασφαλίζει ότι τα επόμενα 15 χρόνια η Ελλάδα έχει έναν καθαρό ορίζοντα συνεχούς απομείωσης του χρέους.

Αλλά, πρόσθεσε, μία άλλη λύση είναι μία πιο ομοσπονδιακή, μία ευρωπαϊκή ταυτότητα. Πέρα από το κοινό νόμισμα θα πρέπει να υπάρχει και αλληλεγγύη, είπε.

ΟΙ ΦΟΡΟΙ

Για την καινοτομία και την φορολογία ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι αποτελούν οι φόροι βάρος στην καινοτομία και η Ελλάδα έχει μεγάλη αναλογία μεταπτυχιακών. Έφερε ως παράδειγμα το τεχνολογικό πάρκο στην Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη φορολογική επιβάρυνση για μεγάλες ομάδες λόγω του προγράμματος. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει ισορροπία, “πρέπει να είμαστε προσεκτικοί” είπε κατά την μείωσή τους.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μοιράσει τον δημοσιονομικό χώρο ανάμεσα σε μειώσεις φόρων και εισφορών και σε κοινωνικές δαπάνες. Αν μειώναμε μόνο τους φόρους τότε θα οδηγούμαστε σε μεγαλύτερη αύξηση του λαϊκισμού γιατί η ανισότητα θα αυξανόταν, είπε.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ένα άλλο πρόβλημα, όπως είπε, είναι η Δημοκρατία. Ένας από τους λόγους που υπάρχει αντιευρωπαϊκή ροπή είναι ότι η ΕΕ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Αλλά δεν ανταποκρίνεται και στην φοροδιαφυγή και σε άλλα πεδία, είπε.

SHARE