Αλ. Χαρίτσης: Νέα χρηματοδοτικά προγράμματα -Σημαντικός ρόλος των τραπεζών στην ανάπτυξη

 

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο “Έθνος της Κυριακής”, χαρακτηρίζει τα επιτυχημένα stress tests των ελληνικών τραπεζών πολύ σημαντική εξέλιξη, απόδειξη της ανθεκτικότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και κυρίως της αποτελεσματικότητας των θεσμικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης.

«Βρισκόμαστε σε διαρκείς επαφές με τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου ο τραπεζικός κλάδος να επιταχύνει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών», υπογραμμίζει ο κ. Χαρίτσης, δίνοντας έμφαση και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απομείωσης των κόκκινων δανείων: «Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν ρυθμίσεις για τα δάνεια των αγροτών, γίνονται ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια, προωθούνται αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών για να “τρέξει” πιο γρήγορα, ενώ λειτουργεί ήδη η δευτερογενής αγορά δανείων».

Νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία

«Στόχος μας είναι οι προτεραιότητες που τίθενται στην αναπτυξιακή στρατηγική να μετατρέπονται σε χρηματοδοτικά προγράμματα ώστε να υπάρχει ορατό αποτέλεσμα στην οικονομία» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας. Σε αυτή τη λογική, όπως αναφέρει, προκηρύσσονται σύντομα δύο νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ το καθένα, για τη στήριξη της καινοτομίας στις επιχειρήσεις και την προώθηση των συνεργειών μεταξύ τους.

Παράλληλα, επισημαίνει την ευρεία αποδοχή που ήδη έχει το καινοτόμο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund), το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που ενισχύει όλους τους κλάδους και προσφέρει στοχευμένη στήριξη για κάθε στάδιο ανάπτυξης μίας επιχείρησης.

Ο κ. Χαρίτσης αποκαλύπτει ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ένα αντίστοιχο του EquiFund, ταμείο συμμετοχών, για τη στήριξη με επιπλέον ρευστότητα επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Το ταμείο θα ξεκινήσει με 100 εκατ. ευρώ από δημόσιους πόρους και άλλα 100 από ιδιωτικά funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Σημειώνει, επίσης, ότι το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει ένα νέο χρηματοοικονομικό εργαλείο Private Debt Funding, το οποίο θα κινητοποιεί δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια για παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΕ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ

Την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια επισημαίνει ο κ. Χαρίτσης, αναφέροντας ότι «η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η αποκατάσταση της κανονικότητας που πετύχαμε διαμορφώνουν ένα νέο πολιτικό τοπίο».

Τονίζει ότι «οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, την προσπάθεια να κλείσουν εκκρεμότητες δεκαετιών στα εθνικά θέματα επαναφέρουν πιο έντονα στο προσκήνιο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις συντηρητικές δυνάμεις οι οποίες θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στο μοντέλο που χρεοκόπησε το 2010 και στον αριστερό-προοδευτικό πόλο με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί να θέσει τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, με ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας και εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα» και προσθέτει: «Πάνω σε αυτά τα θέματα όλοι καλούνται να επανατοποθετηθούν».

Ο κ. Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι η επόμενη ημέρα για το πολιτικό σκηνικό της χώρας προϋποθέτει συμμαχίες, όμως συμπληρώνει ότι για να υπάρξουν τέτοιες συμμαχίες «απαιτείται σαφήνεια και ειλικρίνεια. Οι συμμαχίες συγκροτούνται στο πλαίσιο ξεκάθαρων πολιτικών σχεδίων και συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων».

 

 

 

SHARE