Ακίνητα – Κτηματολόγιο: Δώστε παράταση για τα λάθη ώστε να μην τα πάρει το κράτος

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς ζήτησε χθες  παράταση της προθεσμίας άσκησης δικαστικής προσφυγής κατά της οριστικής δέσμευσης από το Ελληνικό Δημόσιο των ακινήτων “αγνώστου ιδιοκτήτη” που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο, για οποιοδήποτε, συχνά ανυπαίτιο, λόγο, ή τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα.

Το πρόβλημα αφορά τις πρώτες 111 περιοχές της χώρας, όπου έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση. «Έτσι σε πόλεις όπως η Πάτρα, Καλαμάτα, το Αργοστόλι, αλλά και σε περιοχές όπως Νέα Σμύρνη, Ν. Ψυχικό, Βριλήσσια, Μελίσια, Γέρακας, σημαντικά περιουσιακά στοιχεία περιέρχονται στο Δημόσιο» τόνισε.

Κατά τον κ. Παραδιά, «η αυτόματη «δήμευση» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας εκείνων που για οποιοδήποτε λόγο δεν συμμετείχαν σε μια διοικητική διαδικασία καταγραφής της, έχει σαφέστατα αντισυνταγματικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι, ενώ η σχετική νομοθεσία προβλέπει αποζημίωση των ιδιοκτητών που θα χάσουν την περιουσία τους από τη διαδικασία αυτή, στον προϋπολογισμό του κράτους δεν προβλέπεται κανένα σχετικό κονδύλι, πράγμα που σημαίνει ότι πρακτικά δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε δυνατότητα αποζημίωσης».

«Ζητούμε λοιπόν την άμεση νομοθετική παράταση της προθεσμίας άσκησης δικαστικής προσφυγής έως τη συμπλήρωση 20ετίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε κτηματολογικού γραφείου, ώστε να εναρμονιστεί με την 20ετία της έκτακτης χρησικτησίας αλλά και της παραγραφής δικαιωμάτων του Αστικού Κώδικα. Είναι δίκαιο το αίτημα, και πρέπει να γίνει πράξη, αλλοιώς, θα έχουμε ένα αδηφάγο Κράτος με δύο μέτρα και σταθμά: Ενώ με το ένα χέρι θα «παραγράφει» και θα δημεύει τις αδήλωτες ιδιοκτησίες στην 7ετία, με το άλλο χέρι θα αξιώνει την πληρωμή του τέλους κτηματογράφησης, ως «απαράγραπτο» και πέραν της 20ετίας!».

ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ

Επιβάλλεται η νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας που εκκρεμεί επί χρόνια.

«Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει οποτεδήποτε, οποιοδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ως δικό του, και ιδιαίτερα όσα ακίνητα έχουν, ή φέρονται να έχουν, κάποια δασική μορφή, αξιώνοντας από τους πολίτες την ανεύρεση και επίκληση μεταγραμμένων τίτλων μέχρι και το 1885», είπε ο κ.Παραδιάς.

Το θέμα επιλύθηκε νομοθετικά προ δεκαπενταετίας, αλλά μόνο για τα εντός σχεδίου ακίνητα, εφόσον ο ιδιοκτήτης τους τα νέμεται καλόπιστα και με νόμιμα μεταγραμμένο τίτλο επί 30 χρόνια. Η ΠΟΜΙΔΑ, ζητεί να ισχύσει άμεσα παρόμοια ρύθμιση και για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι για τα καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου.

SHARE