Απέτυχε η ΔΕΗ να πουλήσει τις λιγνιτικές μονάδες – Η σειρά των υδροηλεκτρικών;

UPD: Άγονος κηρύχθηκε  ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας,  ανακοίνωσε επίσημα η ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού κατατέθηκαν δύο προσφορές, η μία εκ των οποίων υπεβλήθη υπό προϋποθέσεις, ενώ η δεύτερη που αφορούσε τη μονάδα της Φλώρινας απείχε, σημαντικά από το επίπεδο της αποτίμησης.

Ενδεικτικό της μεγάλης απόστασης μεταξύ πωλητή και αγοραστών ήταν τα τιμήματα των επενδυτών σε σχέση με την αποτίμηση του ανεξάρτητου συμβούλου της ΔΕΗ.

Ο Μυτιληναίος προσέφερε 25 εκατ. ευρώ για τη Μελίτη, η κατασκευή της οποίας κόστισε, 570 εκατομμύρια ευρώ ενώ η προσφορά που υποβλήθηκε από την κοινοπραξία Seven Energy –ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία τέθηκε εξ αρχής εκτός διαδικασίας ήταν 103 εκατ. ευρώ και για τις δύο εταιρείες, Μελίτη και Μεγαλόπολης.

Η αιτιολογία για την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου είναι η έλλειψη ικανοποιητικών προσφορών.

Η κυβέρνηση καλείται τώρα να λάβει κρίσιμες αποφάσεις σε συνεργασία με την Κομισιόν, καθώς οι Βρυξέλλες, κατά ένα σενάριο, μπορούν  επιλέξουν διαφοροποίηση του μείγματος των εργοστασίων που θα πουληθούν, επαναφέροντας στο τραπέζι τις υδροηλεκτρικές μονάδες, που είναι “κόκκινο πανί” για την κυβέρνηση αλλά και για τους συσχετισμούς στη ΔΕΗ.

Nαυάγιο της ΔΕΗ στις λιγνιτικές – Άγονος ο διαγωνισμός

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η επιχείρηση είναι έτοιμη να προβεί το συντομότερο σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού και επισημαίνει τα εξής:

«Ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο στόχος της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού παραμένει όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ. Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού, είναι έτοιμη να προβεί το συντομότερο σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με την πεποίθηση ότι με τη διευθέτηση σημερινών εκκρεμοτήτων, όπως τα ΑΔΙ, και με την έμπρακτη απόδειξη μέσω της λειτουργίας των διαφόρων μέτρων εξοικονόμησης και βελτίωσης της αποδοτικότητας των προς πώληση θυγατρικών εταιρειών, η νέα διαδικασία θα είναι επιτυχής.

Ευχαριστούμε όλους τους επενδυτές που έλαβαν μέρος στις διάφορες φάσεις της διαδικασίας.

Η ΔΕΗ παραμένει στη διάθεσή τους, όπως και στη διάθεση κάθε άλλου ενδιαφερομένου, ώστε να έχουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία με πλήρη αξιοπιστία για να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους συμβούλους και βέβαια τα στελέχη των προς απόσχιση θυγατρικών εταιρειών για την εξαιρετική και με υψηλό επαγγελματισμό δουλειά τους. Με την ευκαιρία αυτήν, τονίζω ότι από πλευράς μας όσες ενέργειες αναλογούσαν στη ΔΕΗ πραγματοποιήθηκαν άψογα και ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, πράγμα για το οποίο απαιτήθηκαν κάθε είδους πολύ μεγάλοι πόροι, ανάληψη ευθυνών και διαχείριση πολύπλοκων προβλημάτων».

SHARE