Αγωνία στις αγορές για το που θα καταλήξει η κόντρα Ιταλίας – Ε.Ε – Νέα ένταση στην Ιταλική κυβέρνηση

Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές όπου οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, η προσοχή στρέφεται στην γειτονική Ιταλία όπου οι κόντρες στο εσωτερικό αλλά και με την Ευρωπαϊκη ‘Ενωση προβληματίζουν τις διεθνείς αγορές.

Όσον αφορά την κόντρα με τις Βρυξέλλες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα κυβερνητική σύσκεψη με την συμμετοχή του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε  και των αντιπροέδρων Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο.

 Η ΕΕ απειλεί με κυρώσεις εάν δεν επέλθει συμβιβασμός, με τη διορία για αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2019 να λήγει στις 13 Νοεμβρίου. 

Από την πλευρά της η ιταλική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε καμία αλλαγή του προϋπολογισμού της και των στόχων που έχει θέσει για το 2019, με τον υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία να τονίζει ότι «δεν υπάρχει ούτε σύγκρουση ούτε συμβιβασμός» με την ΕΕ.

Η Ιταλία στέλνει το μήνυμα ότι δεν θέλει ούτε να «τα σπάσει» με την ΕΕ ούτε να εξελιχθεί σε μια μείζονα απειλή για την Ευρωζώνη και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Την ίδια στιγμή όμως διαμηνύει πως δεν προτίθεται να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές υποδείξεις για συμμόρφωση, αγνοώντας έτσι τις «επιταγές» των ευρωπαίων.

Πληροφορίες για μερική «υποχώρηση» της Ιταλίας στην κόντρα με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 είδαν  σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το MNI, η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει μικρές αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2019, οι οποίες ωστόσο δεν θα περιλαμβάνουν τους στόχους για τις δαπάνες.

Ειδικότερα, η Ιταλία προσανατολίζεται σε μικρές αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2019, με στόχο να αποφύγει την ενεργοποίηση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος.

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι δεν θα μεταβληθούν οι στόχοι των συνολικών δαπανών.

Την ίδια ώρα ένταση επικρατεί για άλλη μια φορά στο εσωτερικό της ιταλικής κιυβέρνησης, λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο της Κομισιόν για την αναθεώρηση του προϋπολογισμό του 2019.

Ψήφος εμπιστοσύνης για το νομοσχέδιο για την ασφάλεια

H κυβέρνηση της Ιταλίας κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης στην ανώτατη συνεδρίαση της Γερουσίας σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την ασφάλεια, το οποίο «σφίγγει» τους κανονισμούς περί μετανάστευσης και ενισχύει τους κανόνες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την καταπολέμηση της μαφίας.

Το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, αλλά βρήκε αντίθετα τα μέλη του συμμάχου του συνασπισμού, το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Η κυβέρνηση κέρδισε την ψηφοφορία με άνεση, με 163 υπέρ προς 59. Εάν έχανε, θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί.

Πρόκειται για μέτρα που αποτελούν, κυρίως, μέρος του προεκλογικού προγράμματος της Λέγκα, και τα οποία συμπεριλαμβάνουν την ενίσχυση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα, την δυνατότητα πώλησης περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχεθεί στην μαφία, αλλά και την ακύρωση της παροχής πολιτικού ασύλου, σε περίπτωση που διαπράττονται σοβαρά αδικήματα.

Τα Πέντε Αστέρια ζητούν εγγυήσεις από τον γραμματέα της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, ότι συγχρόνως με την δέσμη μέτρων για την ασφάλεια, θα εγκριθεί και η αλλαγή των κανόνων για την παραγραφή των αδικημάτων, ώστε να μπορεί να υπάρχει περισσότερος χρόνος απόδοση δικαιοσύνης.

Τα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας» και το κεντροδεξιό «Φόρτσα Ιτάλια», ενώ είχαν δηλώσει πρόθυμα να ψηφίσουν την συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, έκαναν «βήμα πίσω» μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε να συνδέσει την υπερψήφισή τους με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

 

SHARE