Αγωνία για τις εξελίξεις μετά τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών – Διπλωματικό παρασκήνιο

 

upd:Αγωνία στην Ελλάδα και μεγάλο διπλωματικό παρασκήνιο μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών από τις τουρκικές αρχές, με την κατηγορία ότι πέρασαν τη μεθόριο στον Εβρο. Ήδη έγινε γνωστό ότι διατάχθηκε η προφυλάκισή τους και ότι (σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης) θα κατηγορηθούν για «απόπειρα κατασκοπίας», πέραν της εισόδου σε απαγορευμένη περιοχή.

Μοναδική κατηγορία η παράνομη είσοδος σε απαγορευμένη περιοχή - Τη Δευτέρα η δίκη

Πρόκειται για τον υπολοχαγό Άγγελο Μητρετόδη και το λοχία Δημήτριο Κούκλατζη, που συνελήφθησαν από μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού.

Σημειώνεται ότι οι δυο στρατιώτες που συνελήφθησαν στις Καστανιές του Έβρου από Τούρκους στρατιώτες αναμένονταν να περάσουν από δίκη για παράνομη είσοδο στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, οι δύο στρατιωτικοί (Ανθυπολοχαγός και Λοχίας-ΕΠΟΠ) μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο αφού προηγουμένως κατέθεσαν στις τουρκικές δικαστικές αρχές. Ζητήθηκε η κράτησή τους με τις κατηγορίες για «προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας» και «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή».

Το πρωτοσέλιδο της Milliyet

Παράλληλα ελέγχονται και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Τι ανέφεραν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο στρατιωτικοί στην κατάθεσή τους δήλωσαν πως δεν είναι κατάσκοποι και πράκτορες και ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Ακολουθήσαμε ίχνη γιατί η περιοχή είναι δρόμος παράνομων μεταναστών».

«Το χιόνι ήταν 20 με 25 εκατοστά. Βρεθήκαμε κάτω από ένα δένδρο και μας συνέλαβε η τουρκική περίπολος. Μας πήραν τα όπλα και τα κινητά» είπαν και συμπλήρωσαν:

«Δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

Τον φόβο του για ένα «ατύχημα» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μια «ακούσια αντιπαράθεση» όπως την χαρακτήρισε, εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Αναφερόμενος στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στις Καστανιές Έβρου, ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι «η Ουάσιγκτον ασχολείται ενεργά με το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».


Μιλώντας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Αμερικανός διπλωμάτης, έπειτα από πολλές ερωτήσεις αναφορικά με τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, δήλωσε πως ένα ατύχημα είναι το χειρότερο σενάριο αυτήν τη στιγμή, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει διάλογος και συνεχείς επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Τζανακόπουλος: Αναμένουμε τη γρήγορη επιστροφή των αξιωματικών

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα βρίσκεται σε συνεννόηση για τη διευθέτηση του ζητήματος. Ο Α/ΓΕΕΘΑ κος Ε. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του σε καλό κλίμα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας, σημείωσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν, το περιστατικό προέκυψε από ένα λάθος. Οι δύο Ελληνες αξιωματικοί βρέθηκαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος. Οι νομικές διαδικασίες που προβλέπονται είναι απολύτως τυπικές. Είναι μια δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα και αναμένουμε τη γρήγορη επιστροφή των αξιωματικών στη χώρα μας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι ακούει διάφορα σενάρια για «ανταλλαγές», τα οποία είναι κατασκοπευτικά σενάρια που δεν αξίζουν σχολιασμού.

Κουμουτσάκος: Περιμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών 

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα.

Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

«Τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν επιδέχονται συμψηφισμό και τακτικισμό από πλευράς των πολιτικών ηγεσιών» δήλωσε ο Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στους δύο συλληφθέντες Ελληνες στρατιωτικούς στο Εβρο και στα σενάρια πιθανής ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους που κατέφυγαν στην Ελλάδα.

Στο περιθώριο της έκθεσης της Βουλής «Δρόμοι Επιβίωσης» στην Καβάλα, ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε: «Εσείς και εμείς γνωρίζουμε για τους 8 και ταυτόχρονα άλλοι γνωρίζουν και στην Ελλάδα και στην Τουρκία ότι ενδεχομένως υπάρχουν δεκάδες εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι, κάτω από αυτή την μεταβατική φάση στην οποία βρίσκεται η γειτονική χώρα, που έχουν βρει ή προσπαθούν να βρουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ή σε άλλες γειτονικές , προφανώς και στην πατρίδα μας , άσυλο ή έναν τρόπο να περάσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Λοβέρδος: Να ολοκληρωθούν όλα με τον καλύτερο τρόπο

«Ενημερωθήκαμε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ότι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στην διαδικασία του αυτοφώρου. Ενημερωθήκαμε επίσης ότι η διαδικασία αυτή είναι τυπική και όχι ασυνήθης. Τέλος ενημερωθήκαμε πως το Προξενείο της χώρας μας φρόντισε για τη νομική τους υποστήριξη. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων εντός της ημέρας όλα να ολοκληρωθούν με τον καλύτερο τρόπο», σημειώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ποτάμι: Προέχει η ασφάλεια των δυο στρατιωτικών

«Το θέμα της σύλληψης των δύο στρατιωτικών στις Καστανιές του Έβρου από την τουρκική περίπολο μπορεί να πάρει διαστάσεις, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν προβεί με ψυχραιμία στις κατάλληλες κινήσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες σε παρόμοιες καταστάσεις», σημειώνει το Ποτάμι.

«Σε κάθε περίπτωση προέχει η ασφάλεια των δύο στρατιωτικών μας και η επαναπροώθηση αυτών στις εστίες τους το συντομότερο δυνατό».

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

 

SHARE