ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ: Άναψε φωτιά στο Βόλο η καύση απορριμμάτων – “Πυροσβεστική” σύσκεψη Σ.Φάμελου

Προσπάθειες να …σβήσει η φωτιά που έχει ανάψει στον Βόλο με αφορμή το θέμα της καύσης απορριμμάτων της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, καταβάλλει ο  Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Η σύσκεψη έγινε μετά το «ΟΧΙ» του περασμένου Σαββάτου από χιλιάδες Βολιώτες στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ και στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής σκουπιδιών για καύση από τον Δήμο Βόλου.

Το ογκώδες συλλαλητήριο  που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο με τη συμμετοχή πάνω από 8.000 πολιτών κάθε ηλικίας, προκλήθηκε από την ανησυχία των κατοίκων για την υγεία τους και το μέλλον των παιδιών τους εξαιτίας των επικίνδυνων ρύπων που παράγει η καύση των υλικών. Πρόκειται για καύσιμη ύλη που δημιουργείται από όσα απορρίμματα απομένουν στα κέντρα διαλογής σκουπιδιών επειδή δεν είναι δυνατή η περαιτέρω προσπάθεια ανακύκλωσής τους.

Η κυβέρνηση, βρίσκεται μπροστά στο ερώτημα αν θα ικανοποιήσει την πολυεθνική Lafarge-Holcim στην οποία ανήκει η ΑΓΕΤ, ή…θα παραμείνει πιστή σε παλαιότερες (2014) θέσεις στελεχών της, όπως του ίδιου του κ.Φάμελου, ο οποίος στο θέμα της καύσης απορριμμάτων ήταν αντίθετος, όταν διεκδικούσε τον Δήμο Θέρμης ως επικεφαλής της παράταξης «Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης».

Κατά της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ έχει ταχθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, εντούτοις θα μετέχει στην Επιτροπή Φάμελλου ώστε να πραγματοποιούνται περισσότεροι έλεγχοι στην ΑΓΕΤ.

Τη συμμετοχή του στον διάλογο, αλλά όχι στην Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου, αποφάσισε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας. «Σκοπός της συμμετοχής του Ι.Σ.Μ. στη σύσκεψη αυτή είναι η γνωστοποίηση στον υπουργό της ισχύουσας άποψής του περί της εκπεφρασμένης αντίθεσής του στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, θεωρώντας ήσσονος σημασίας τη σύσταση Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου για την καύση αυτού του υλικού», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κινητοποίηση στον Βόλο κατά της καύσης σκουπιδιώνΣτη συνάντηση στο υπουργείο δεν πήρε μέρος η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου, η οποία διοργάνωσε το συλλαλητήριο του Σαββάτου και η οποία έχει συγκεντρώσει 10.000 υπογραφές κατά της καύσης σκουπιδιών.

«Θεωρούμε υποκριτικές τις οποιεσδήποτε υποσχέσεις για ελέγχους και αυστηροποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού. Ολα αυτά είναι στάχτη στα μάτια μας. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ασφαλούς καύσης. Λέμε όχι στην πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος για Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου, διότι δεν επιθυμούμε να παίξουμε τον ρόλο του θεατή σε ένα στημένο παιχνίδι».

Η μεγάλη πορεία του Σαββάτου στον Βόλο

Οι κάτοικοι του Βόλου ζητούν να ανακληθεί η άδεια καύσης RDF από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ.

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Σύσκεψη με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ, με θέμα τη διαδικασία συγκρότησης Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου για την παρακολούθηση της σωστής χρήσης των εναλλακτικών καυσίμων (RDF) στο εργοστάσιο Τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στον Βόλο.Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της σύσκεψης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι “το ΥΠΕΝ θέτει σε προτεραιότητα την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό από τον Μάρτιο του 2017 έχουμε πολλαπλασιάσει τους προβλεπόμενους ελέγχους και όλες τις σχετικές ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος.”Το ΥΠΕΝ θα καταθέσει στους συμμετέχοντες φορείς σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα σχετικά δεδομένα, αλληλογραφία και αποτελέσματα μετρήσεων.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

1. Εισαγωγή του θέματος της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία και ειδικότερα της περίπτωσης του εργοστασίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στον Βόλο, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή και ειδικών φορέων αλλά και φυσικά όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

2. Αναθεώρηση άμεσα (εντός Μαΐου) του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών στο οποίο θα προβλέπεται η συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής για το θέμα και παρακολούθηση όλες της διαδικασίας παραγωγής, μεταφοράς και αξιοποίησης (συναποτέφρωσης) RDF. Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στο αναθεωρημένο πρωτόκολλο θα περιλαμβάνεται εξαπλασιασμός των μετρήσεων και των αναλύσεων των διοξινών και φουρανίων καθώς και η λειτουργία on line συστημάτων μετρήσεων αέριων ρύπων με ελεύθερη πρόσβαση για τις τοπικές κοινωνίες. Στην κατεύθυνση αυτή η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ενημέρωσε ότι ολοκληρώνει την έρευνα για την τοποθέτηση οργάνων συνεχούς δειγματοληψίας για διοξίνες και φουράνια.

3. Χρηματοδότηση από το ΥΠΕΝ (Πράσινο Ταμείο) μελέτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με δειγματοληψίες και αναλύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, από ακαδημαϊκό και ερευνητικό ίδρυμα για να διαπιστώσουμε τις πηγές διάφορων οσμών και ατμοσφαιρικών ρύπων και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

4. Συγκρότηση επιτροπής κοινωνικού ελέγχου τοπικά, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις εθνικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από το ΥΠΕΝ. Η επιτροπή θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά μετάδοσης πληροφορίας και γνώσης και αλληλοενημέρωσης σε μία κοινή βάση όλων των κοινωνικών εταίρων, για τη λειτουργία της επιχείρησης και της περιβαλλοντικές παραμέτρους, για να μην υπάρχουν μοναχικές πορείες και κρυφά σημεία. Για το θέμα της επιτροπής ο αν. ΥΠΕΝ κάλεσε τους τοπικούς φορείς με τα όργανά τους να τοποθετηθούν για τη συμμετοχή τους σε αυτή και την πιθανή συμμετοχή και άλλων φορέων.

5. Οργάνωση νέας τυπικής δειγματοληψίας κατά τα προβλεπόμενα, από την επιχείρηση και την Περιφέρεια, στην οποία να παρίστανται κοινωνικοί εταίροι, όπως το ΤΕΕ και ο Ιατρικός Σύλλογος, ώστε να διασφαλιστεί ότι και η κοινωνία αλλά και η πολιτεία (ΥΠΕΝ) θα έχει στην διάθεσή τους θεσμικές πληροφορίες για το περιεχόμενο αυτού του φορτίου RDF.

6. Υποστήριξη της πρότασης της Περιφέρειας για διεύρυνση του συστήματος ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ένταξης της πρότασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

7. Πρόσκληση της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλου, σε ειδική συνεδρίαση του ΤΕΕ και σε συνεδρίαση του Ιατρικού Συλλόγου, ώστε να κλείσει το κενό πληροφόρησης και να υπάρχει πλήρη εικόνα στους φορείς του Βόλου.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ

“Οι εργαζόμενοι στην ΑΓΕΤ και το σωματείο μας έχουμε επιλέξει να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους, παρά τα όσα ατεκμηρίωτα πολλές φορές ακούγονται για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται. Εχουμε σαφή θέση και φυσικά εκτός από εργαζόμενοι είμαστε και πολίτες του Βόλου.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής, με σεβασμό στους συναδέλφους μας, τους οποίους και εκπροσωπούμε, υπηρετώντας το υπέρτατο αγαθό της εργασίας, αλλά απευθυνόμενοι και προς τους συμπολίτες μας.

■ Είμαστε οι πρώτοι που έχουμε απαιτήσει από την εταιρεία της ΑΓΕΤ να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα και επενδύσεις που θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος.

■ Στηρίζοντας τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και φυσικά άμεση υλοποίηση και επιπλέον επενδύσεων που θα διασφαλίζουν καλύτερους όρους για το περιβάλλον της πόλης.

■ Δεν θα επιτρέψουμε, όμως, σε κανέναν να αναλάβει «εργολαβία» την προστασία του περιβάλλοντος, την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια των εργαζομένων.

■ Δεν αναγνωρίζουμε επίσης σε κανέναν το δικαίωμα να θέτει σε «πλειστηριασμό» θέματα σοβαρά όπως το περιβάλλον μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τις δικές του σκοπιμότητες”

SHARE