Α.Τσίπρας – Θεσσαλονίκη: Νέες “αναπτυξιακές” μεταρρυθμίσεις – Δηλώσεις εν όψει ΔΕΘ

 

“Είναι η πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια, που πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μιλήσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα παρουσιάσει το σχέδιο της δικής του κυβέρνησης”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην εισαγωγική τοποθέτηση, στη σύσκεψη με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει της 83ης ΔΕΘ.Έ

Το ζήτημα είναι το σχέδιο που θα παρουσιάσει να μην είναι μόνο της κυβέρνησης, αλλά να περιέχει και τις προτάσεις των παραγωγικών φορέων, γι αυτό γίνεται και η σύσκεψη, είπε ο πρωθυπουργός.

Κατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η φετινή ΔΕΘ θα είναι η μεγαλύτερη της εικοσαετίας και είναι επίσης μοναδική, αφού είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά το τέλος των μνημονίων και τη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τόνισε ότι με αυτή τη συμφωνία, διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, μέσα σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης «που συναποφασίζουμε με τους εταίρους μας και έχοντας ως κύριο άξονα την ανάπτυξη της οικονομίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι, καθώς πλέον διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του χρέους και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ξεκίνησαν τις αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, ανοίγει ο δρόμος για ασφαλή επιστροφή στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η προσπάθεια της χώρας δεν ολοκληρώθηκε με την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής. «Το γεγονός ότι σε τρία χρόνια διορθώσαμε παθογένειες δεκαετιών δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες μεταρρυθμίσεις να γίνουν, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με την ανάπτυξη» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους φορείς ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχει τη «δίκαιη ανάπτυξη», διαμόρφωσε την «εθνική αναπτυξιακή στρατηγική», που συνοδεύει την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι “ο φτωχός συγγενής της πρωτεύουσας”

 

Για τη Θεσσαλονίκη επισήμανε πως με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ θα γνωρίσει μια ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα γίνει πραγματικά η πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Είπε ακόμη πως η σημερινή σύσκεψη αποδεικνύει ότι η Θεσσαλονίκη δεν «ο φτωχός συγγενής» της πρωτεύουσας.

Ως προς τη βόρεια Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι εκεί βρίσκεται ο παραγωγικός κορμός της χώρας, σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, η μεταποίηση, τα logistics και οι οικονομικές σχέσεις με τις χώρες των Βαλκανίων.

Ανέφερε πως η Βόρεια Ελλάδα είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να γίνει η «ατμομηχανή» της βιομηχανικής ανάπτυξης και «καρδιά» της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης.

 

Από την πλευρά τους, οι φορείς σημείωσαν ότι ελπίζουν ότι η ΔΕΘ θα είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι συναντήσεις με τις αμερικανικές επιχειρήσεις θα είναι το μεγαλύτερο όφελος της διοργάνωσης.

Τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει φοροελαφρύνσεις και εισφοροελαφρύνσεις από το βήμα της 83ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, αποκόμισαν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

«Η συνάντηση πήγε πολύ καλά» τόνισαν και σημείωσαν ως θετικό το γεγονός πως κράτησε 4 ώρες και είχαν την ευκαιρία μιας διεξοδικής συζήτησης, στη διάρκεια της οποίας μίλησαν αναλυτικά για τα προβλήματα και τις προτάσεις τους και άκουσαν τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς που συμμετείχαν.

Εξέφρασαν την ελπίδα ότι η φετινή ΔΕΘ θα σημειώσει εξαιρετική επιτυχία και την πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο όφελος θα είναι οι συναντήσεις με αμερικανικές εταιρίες, που θα γίνουν στη διάρκεια της διοργάνωσης, καθώς οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα, ενώ δήλωσαν έτοιμοι για μια νέα εποχή για τη ΔΕΘ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι αναπληρωτές υπουργοί Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας.

SHARE